IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия към Източна Европа: Ускорете реформите или хората ще избягат

Липсата на възможности за развитие тласка младите хора да поемат към Западна Европа в търсене на по-добър живот, предупреждава германски министър

17:50 | 12.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на европейските въпроси на Германия Михаел Рот.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Министърът на европейските въпроси на Германия Михаел Рот. Снимка: Ройтерс

Министърът на европейските въпроси на Германия Михаел Рот призова страните от Източното партньорство (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна – бел.ред.) по време на събрание, организирано в четвъртък в грузинския град Батуми, да ускорят реформите, в противен случай младите хора ще избягат, търсейки по-добър живот в Западна Европа, съобщава Euractiv

Някои от страните, членуващи в организацията, виждат себе си като пионери и искат да излязат извън тази рамка, с оглед на евентуалното им присъединяване към Европейския съюз (ЕС). 

„Много хора в ЕС са напълно изтощени, изправени пред толкова много кризи: Brexit, трансатлантическите отношения са под натиск, миграцията, възходът на национализма и популизма. Много хора не са доволни от разширяването ”, посочи германският министър. 

Рот се срещна с представители на гражданското общество в Грузия, които се чувстваха забравени от Европа, на които каза, че има само две възможности:

"Първата е: ускоряваме процеса на реформи в Източна Европа, тук в Грузия също, а вторият е: цялото младо поколение напуска страната и идва в Европа (Западна), или в Германия", предупреди Рот, добавяйки: „Тази сутрин срещнах стажант, който работи за външното министерство на Грузия. Той ми каза, че всичките му приятели живеят, работят и учат в Германия. Това е добре за нас, но изтичането на мозъци е катастрофа за тази прекрасна страна“

Въпросът за изтичането на таланти беше обсъден на втория ден от конференцията. Заместник-министърът на образованието, науката, културата и спорта на Грузия Ирина Абуладзе каза, че правителството е взело решение да увеличи разходите за образование до 6% от БВП до 2022 г. и че наскоро са били направени съответните промени в законодателството.

Това, според нея, ще доведе до голямо увеличение на качеството на образованието във всички области, включително при висшето образование и науката, и ще стане факт не само в столицата, но и в провинцията.

Една от целите ще бъде да се съсредоточат върху малките училища в регионите, където в момента има дефицит на учители.

Освен това Абуладзе спомена, че първото Европейско училище извън ЕС скоро ще бъде отворено в Тбилиси, а представител на Европейската комисия (ЕК) заяви, че ще бъде достъпно и за страните от Източното партньорство. В заключение, Абуладзе заяви, че страната е решена да осигури качествено европейско образование на своите граждани.

Нино Джавахадзе, заместник-министър на вътрешните работи, засегна въпроса за засилената миграция на грузинците в ЕС, станала възможна благодарение на безвизовия режим, който беше въведен през 2017 г.

Джавахадзе подчерта, че безвизовото пътуване е най-осезаемото постижение за Грузия, тъй като всеки гражданин може да се възползва от него и това, подчерта тя, увеличава подкрепата на населението за влизане в ЕС, като последните проучвания сочат, че повече от 80% от грузинците подкрепят това.

След влизането в сила на безвизовия режим 400 000 грузинци, от население в размер на 3,5 млн. души, са пътували до страни от Шенгенското пространство, а общият брой на посещенията е 800 000 души.

Джавахадзе призна обаче, че има „проблеми в това отношение" и че страната работи на многостранно равнище с ЕС, както и на двустранно ниво с най-засегнатите страни, особено когато става въпрос за търсещи убежище.

Тя посочи още, че правителството на Грузия също работи с ЕС за така наречената „кръгова миграция" или за повтаряща се миграция: движението на работниците мигранти между родината и приемните страни, обикновено свързано с професионална дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
БХ нито може, нито иска реформи. Статуквото му си е баш добро за него. Чувства се всемогъщ, значим, а е безпардонен, нагъл и не живее в този свят. Проблемите на Бойко Методиев Борисов са от ПСИХОЛОГИЧЕН характер. Силната му КОМПЛЕКСАРЩИНА и ЖЕЛАНИЕ ДА БЪДЕ ХВАЛЕН непрекъснато извеждат на преден план чувството му за НЕПОГРЕШИМОСТ до последната степен на това проявление САМОВЛЮБЕНОСТ (НАРЦИСИЗЪМ). В случай на отправени критики или нападки към него, то той достига до най-високи нива на РАЗДРАЗНЕНИЕ, което от своя страна предизвиква у него първобитен нагон на ОМРАЗА и животински стремеж за ОТМЪЩЕНИЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
пасъм
преди 4 години
На БХ такива неща не му казват вече, защото знаят, че #ТОЙ реформи не може да направи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още