IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маас: Германия и други страни имат водеща роля в решаването на бежанския проблем

Германският външен министър призова за съюз, който да помогне за справянето със ситуацията

12:23 | 13.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В спора за разпределението на бежанците в рамките на Европейския съюз (ЕС) германският външен министър Хайко Маас определи като водеща ролята на Германия и други държави, желаещи да се включат.

"Нуждаем се от съюз на отзивчиви хора за обвързващ механизъм за разпределение", заяви политикът от Германската социалдемократическа партия (СДП), пише германският седмичник Die Zeit.

"Сега трябва да продължим с държавите членки, които са готови да приемат бежанци - всички останали остават поканени да участват", коментира още Маас. 

Германия е е подготвена да окаже съществен принос и да гарантира винаги да поеме значителен контингент от спасените.

"Споразумението за спасителните операции в Средиземно море вече не трябва да се проваля в спора за разпределението", допълва министърът.

"Тази блокада най-накрая трябва да приключи ", отсече Маас. "Не би могло да бъде решение с всяка лодка да се започне "недостойно пазарене за човешки живот".

Външният министър очаква партньорите на ЕС скоро да предприемат "решителни действия" за съдействие на онези, които са спасени от бедствие. В четвъртък министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС ще обсъдят темата на среща в Хелзинки. Федералният министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер (Християнсоциалния съюз) обяви, че ще се възползва от тази възможност, за да „се ангажира с хуманитарно и прагматично решение на настоящите предизвикателства на миграцията в Средиземноморието“.

Спорът за разпределението на бежанците в Европейския съюз продължава от години. През 2019 г., според  Международната организация по миграция най-малко 682 мигранти са загинали в Средиземно море, 426 по маршрута от Либия до Европа. Миналата седмица лодка от Либия с повече от 80 души потъна край брега на Тунис. Броят на жертвите нарасна до 72, съобщи тунизийскийското Международно движение на Червения кръст и Червения полумесец в петък. Бреговата охрана е е извадила множество трупове, два пък са били изхвърлени на брега.

Още международни новини можете да прочетете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimat
преди 4 години
Въртят го,сучат го западните глобализатори,но не желаят да решат кардинално проблема - ПРОСТО ЗАЯВЯВАТ ПРЕД СВЕТА(подобно на шмъркелица,НО ОБРАТНОТО),ЧЕ СПИРАТ ВСЯКАКВА БЕЗКОНТРОЛНА ЕМИГРАЦИЯ И ПРИ НАТИСК ОТ КАКВОТО И ДА Е ЕСТЕСТВО ВЗЕМАТ КРУТИ МЕРКИ,ВКЛЮЧИТЕЛНО И ВОЕННИ!!!Просто е,но е антиглобалистко,а глбалистките мунцуни са заели управленските места в Брюксел,което стопира всякакъв такъв процес.Така,най-много да се вземат мерки,за да се дават подкупи на правителства(подобно на тези за Ердоган),което значи да станат зависими от безкрайно изнудване!!!А тези глобализатори не замислят даже и това,А КАК ДА СИ РАЗПРЕДЕЛЯЛИ МИГРАНТИТЕ??!!Демек,пълнене на кошарата безкрай,до пълно унищожение на местните аборигени,които покорно ,като овце,гледат,как кошарата се пълни с техните унищожители!ЗНАЧИ,ПРОБЛЕМА Е В ГЛАВАТА НА ЗМИЯТА,КОЯТО СЕ Е НАСТАНИЛА В БРЮКСЕЛ И ОЩЕ НЯКОЛКО ТАКИВА ГРАДОВЕ!!И В НАЙ-БЪРЗОТО СЪБУЖДАНЕ НА СТАДОТО АБОРИГЕНИ!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Grosss
преди 4 години
Европа не може да приема и изхранва всички гладни прошляци на Азия иАфрика.Само да си представим как населението на Европа достига 2-3 млдчовека,това ще е катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още