IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестирането в акциите на щатските мултинационални компании става съмнително

Най-добрите възможности за инвестиции може би вече са в Китай и развиващите се пазари

18:26 | 11.08.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Уорън Бъфет веднъж ми каза, че любимите му инвестиции не са толкова залозите върху САЩ, колкото залозите върху способността на американските компании да продължат да изнасят капитализма по света, пише Рана Форухар за Financial Times.

Компании като American Express, Coca-Cola, Kraft-Heinz и Procter & Gamble, в които Berkshire Hathaway на Бъфет инвестира, са огромни глобални франчайзи. Все по-голяма част от техния растеж идва от развиващите се пазари, докато те все още изплащат надежден дивидент. Те бяха, каза Бъфет през 2012 г., по-безопасни дори от американските съкровищни ​​бонове.

Каква разлика в перспективата може да донесат няколко години. Оставете настрана скорошните предизвикателства, пред които са изправени отделните компании, включително Kraft-Heinz. Днес цялата мъдрост на хеджирането чрез акциите на американските мултинационални компании е съмнителна. Сега е съвсем неясно как, а в някои сектори дали изобщо, през следващите години ще се осъществява трансграничен бизнес.

Всички знаем, че глобализацията е застрашена. Данните, събрани от Швейцарския икономически институт, показват, че глобализацията достигна своя връх и започна да спада няколко години преди началото на сегашните търговски войни. Настоящите препятствия пред нея - от по-ниските трансгранични капиталови разходи до локализирането на веригите за доставки поради популизма, митата и натиска в подкрепа на водещите национални компании - скоро няма да изчезнат.

Така че най-умните капиталисти започнаха да преосмислят своите основни теории за инвестиране в новата епоха: епохата на деглобализация. Някои от новите правила са очевидни - по-големите може да не са по-добри. Неотдавнашен доклад на JPMorgan за деглобализацията показва, че през последните 20 години е налице много тясна връзка между интензивността на трансграничната търговия и маржовете на корпоративните печалби в САЩ. По-конкретно, компаниите с голяма пазарна капитализация „се възползваха много от намирането на работна ръка, фабрики и ресурси в страните с най-изгодни разходи за заплати, данъчно облагане, регулации и инфраструктура“.

Тази корелация сега се разпада, когато търговията става все по-нестабилна. Технологиите ще бъдат главното бойно поле, на което ще се разиграват търговските войни и политическите конфликти в бъдеще. Помислете за последните заглавия по този въпрос, включително американско-китайските спорове за китайската технологична група Huawei; откриването на антитръстово дело срещу Amazon от ЕС и евентуалните глоби за Qualcomm, както и борбата на Г-7 да постигне съгласие за система за цифрово данъчно облагане.

Най-глобализираните технологични акции, които дърпат пазара през последните години, също ще го поведат надолу. Неотдавнашните разочарования при Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google са един знак, но има много по-фини и по-показателни примери за това какво предстои. Arrow Electronics, която дистрибутира компонентите и полупроводниците, които се вграждат в коли, съдомиялни машини, компютри и телефони по целия свят, обяви предупреждение за печалбата си, като се позова на „влошаващите се условия на търсене“.

Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
ABBA
преди 4 години
Тръмп е произвеждал средно по 6 грешни твърдения на ден от встъпването му в длъжност до началото на юни.Американска статистика.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Днес говорих с един приятел азиатец. Доста интересни неща ми разказа. Останах леко потресен. Имай в предвид, че и Китай не са в много по-добра ситуация в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Valentin13
преди 4 години
прав си, САЩ си отиват бавно от империализма, който ги направи уязвими и помогна на огромна част от света да получат образование и технологии. сега е време всеки сам да стъпи на краката си и да се справя. нови империи не са възможни, идва времето на справедливата търговия, равен с равен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 11
julian12
преди 4 години
Скоро една империя ще бъде заменена от друга. САЩ си отиват бавно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още