IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията на чиповете – пред най-лошата си година от 2009 г.

Според Garnter цените на DRAM памет ще се сринат през 2019 г. с 42,1%, a приходите от продажби на полупроводници ще спаднат с 9,6 на сто

12:53 | 23.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Индустрията на чиповете е изправена пред най-тежката си година от 2009 г. насам, става ясно от изследване на пазарния консултант Gartner. Американската компания очаква приходите от продажбите на полупроводници да спаднат през настоящата календарна година с 9,6% до 429 млрд. долара, заяви Gartner в понеделник в Стамфорд, Кънектикът. Преди три месеца Gartner прогнозира спад на продажбите с едва 3,4%.

Ценовият натиск върху чиповете с памет, търговският спор с Китай и забавянето при продажбите на смартфони, персонални компютри и сървъри са сред причините за най-слабия растеж на пазара от десет години, казва анализаторът на Gartner Бен Лий. „Продуктовите мениджъри на пазара на полупроводници трябва да преразгледат своите производствени и инвестиционни планове, за да се предпазят от този по-слаб пазар", предупреждава той, цитиран от Ройтерс.

Според проучването най-големият спад при цените е при чиповете с памет (DRAM) -  индустрията, която наскоро се бореше с недостиг на доставки. Но производителите са преувеличили усилията си за изграждане на нови производствени капацитети. Според анализаторите и консултантите цените на DRAM ще се сринат тази година с 42,1%. До второто тримесечие на 2020 г. се очаква да има свръхкапацитет.

Компании за чипове като Infineon, както и доставчици като производителя на силициеви дискове Siltronic, вече трябваше да коригират прогнозите си за текущата година надолу и да се откажат от надеждата за бързо възстановяване.

Търговският спор между САЩ и Китай ще доведе до дългосрочни промени в търсенето и предлагането според Gartner. Тъй като САЩ оправдават ограниченията си с аспекти на сигурността, Китай ще ускори производството на собствени полупроводници, твърдят анализаторите на консултантската компания.

Минало и бъдеще

Досегашният бърз растеж на бизнеса на производителите на чипове започна с компютърния и геймърския бум от края на 90-те години на миналия век, откогато датира конкуренцията в гейминг сектора между Nvidia, AMD и Intel. Дълго време трите компании се конкурираха едни с други по различни линии - Nvidia прави само графични карти, докато AMD - компютърни процесори и графични карти, а Intel продължаваше да доминира сред процесорите в компютрите и лаптопите, докато графичните карти на компанията са насочени предимно към лаптопи, които не се използват за игри и тежко софтуерно натоварване.

Но в началото на новото хилядолетие редица производители се отдръпнаха от компютърния пазар и се насочиха към все по-бързо разрастващия се пазар на телефони, а истинската революция настъпи през 2007 г., когато Apple показва революционния си iPhone. Apple и до момента проектира собствените си чипове, но някои от тях са произвеждани от най-големите конкуренти на американската компания - Samsung.

В края на миналото десетилетие битката бе за това кои чипове ще се наложат като основни за устройствата, ползващи Android, като основен печеливш беше американската Qualcomm, която успяваше да усмири конкуренцията с моделите от серията Snapdragon. Qualcomm е най-големият производител на чипове за мобилни телефони в света и един от водещите играчи в консолидацията на сектора. Преди три години компанията закупи един от конкурентите си - NXP, за 47 млрд. долара. Сега следващият голям бум се очаква от сензорите за автономни коли и като цяло - Интернет на нещата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Colossus
преди 4 години
''Преди три години компанията закупи един от конкурентите си - NXP, за 47 млрд. долара''Аз до колкото си спомням те искаха да купят NXP, но китайските регулатори не одобриха сделката. Вие сигурен ли сте в това което сте написал ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още