IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сотир Цацаров: Има и поръчител, и подбудител на атаката срещу НАП

Според главния обвинител част от откритите бази данни са изтеглени с търговски цели

19:47 | 23.07.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

С разрешение на съда се извършва претърсване в офиса на фирмата, в която работи Кристиян Бойков. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред медиите след среща в НС с народни представители от НФСБ по повод на нарушения в изборното законодателство и нарушенията на обществения ред.

Бойков беше задържан, след като база данни на НАП беше публикувана в публичното пространство. Хакерската атака засегна около 5 млн. души. По-късно той беше пуснат с мярка "подписка".

Главният прокурор допълни, че разследващите търсят доказателства за съпричастност и на други лица към действията на Бойков. Той допълни, че прокуратурата има доказателства, които сочат, че три дни преди да се публикуват данните Бойков е разполагал с тях, както и че той е автор на мейлите, изпратени до медиите.

По думите на Сотир Цацаров атаката срещу НАП може да се разглежда и като политическа, и като „бизнескорпоративна“, зависи за какво се използва информацията от базата данни. 

 

Главният прокурор коментира, че разследващите вече имат данни, сочещи, че Бойков е изпълнител на хакерската атака, но има и поръчител, и подбудител. Открити били и други бази данни, освен тези на НАП. Според Сотир Цацаров част от откритите бази данни са изтеглени с търговски цели. "Идеите за събирането на тези, и не само на тези бази данни, съвсем не са само негови", каза още Цацаров.

Относно открития файл с наименование на медиа, съдържащ търсения, свързани с ЕГН на министър-председателя, на народни представители и на самия Цацаров, той коментира, че проблемът е в изтеглянето на цялата база данни и целите, за които тя е реализирана. "Аз лично не мога да кажа, че е станала кой знае каква трагедия с оглед моето ЕГН.

То е известно и не виждам какво може да се намери", каза още той. 
Цацаров бе категоричен, че атаката идва от България и за чужбина и дума не може да става. "Да говорим за Русия, свобода за Асандж - звучи благородно, но не е това истината", посочи Цацаров. 

За номинацията на заместника му Иван Гешев за главен прокурор, Сотир Цацаров коментира, че той е подкрепил тази кандидатура, и каза още, че това е верният избор и правилното решение, за да продължат тези действия на прокуратурата, които се виждат в последните години. 

В случай че президентът откаже да подпише указа за назначаването му, според правилата, разписани в Конституцията, ще последва второ гласуване. "Ако при това второ гласуване кандидатът набере 17 и повече гласа, президентът по Конституция е длъжен да подпише указа", обясни главният прокурор. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Sokratus
преди 4 години
Абата е тук съм с теб!Скачам веднага срещу тия ***, крадци и дебелооки мародери!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Утре и МНО, МВР, МОН и каквото там още МС, КАТ и каквото си щат ше ошамаросат,що Тикво-Рапона разбира от МАФИЯ,а не как се гради държава!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Сотир Цацаров: Има и поръчител, и подбудител на атаката срещу НАП Това което няма е ОТСТАВКИ !!!Хакнаха държавата,а дебелооките се правят, че нищо не е станало!!!Хуцпа!(наглост, безочие и лицемерие над всякакви човешки представи)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още