IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличаващият се дълг на домакинствата замъглява перспективата за растеж в Азия

В Китай дългът на домакинствата като процент от разполагаемия доход възлиза на 120%

18:08 | 11.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бързото нарастване на дълга на домакинствата в развиващите се азиатски страни, особено в Китай, се превърна в риск за световната икономика, пише Nikkei Asia Review.

В Тайланд и Малайзия дългът се е увеличил поради бума на пазарите на автомобилите и жилищата, а нарастващата тежест на погасяване е помрачила настроенията на потребителите. В Китай дългът на домакинствата като процент от номиналния брутен вътрешен продукт (БВП) вече надхвърля 50%. Страни като Тайланд започнаха да ограничават своето потребление в отговор на нарастващите нива на дълга.

Федералният резерв на САЩ намали лихвените проценти в края на юли. Развиващите се икономики също могат да се обърнат към намаляване на основните лихви, което би стимулирало растежа в краткосрочен план, но би могло да задълбочи белезите от задлъжнялост в по-дълга перспектива.

От Bank of Ayudhya посочват, че дълговете на домакинствата са се увеличили в резултат на стимулите за закупуване на автомобили и други предмети, въведени от тайландското правителство през 2011 г. Това е структурен фактор, който ще окаже влияние върху бъдещото потребление, споделят от банката.

Коефициентът на задлъжнялост на домакинствата в Тайланд е близо 70%. Това е по-високо, отколкото в Япония и други развити икономики, които имат съотношение спрямо БВП от около 58% и доста над това на еврозоната. Основната причина за това са автомобилните кредити. За да подпомогне автомобилната индустрия, тайландското правителство въведе данъчни стимули за насърчаване на покупките, които започнаха през 2012 г. В резултат на по-високото натоварване на дълга, личното потребление се забави, както и ръстът на инфлацията.

И в Малайзия дълговете на домакинствата се покачиха, тъй като правителството насърчаваше закупуването на жилища, наред с другите мерки за увеличаване на вътрешното търсене.

Валутата на Малайзия е уязвима, отчасти поради недостиг на валутни резерви. Основният лихвен процент на страната е сравнително висок за Азия - 3%, което отразява уязвимостта на валутата. Тежестта на лихвите също се усеща от домакинствата.

Сянката на потискане на потреблението на домакинствата заради дълга също е видима в Китай.

Чен Ти-дзъ, 38-годишен работник мигрант, който живее в Шанхай, е типичен пример за задлъжнял гражданин на страната. “Сега, когато си купих къща, чувствам, че съм пълноправен член на обществото, но ми е трудно да свързвам двата края", оплаква се Чен.

Той е купил кондоминиум за 4,6 милиона юана (668 000 долара) в Шанхай през 2017 г., като подписва ипотечен кредит на стойност 2,3 милиона юана. Чен и съпругата му заделят около две трети от общата им заплата за домакинство от около 20 000 юана на месец за изплащане на кредита.

Заради сериозната тежест на дълга двойката се отказва от сватбено тържество, за да може да покрие своите разходи по жилището.

През 2018 г. съотношението на дълга на домакинствата - дълг на домакинствата като дял от дохода - възлиза на 53%, което е с 34 процентни пункта повече от преди световната финансова криза през 2008 година. Това е най-бързият растеж сред основните икономики.

Дългът на домакинствата като процент от разполагаемия доход възлиза на 120% в Китай, който е по-висок от приблизително 100-те процента в САЩ.

В случая с Китай високите цени на жилищата, които отчасти се подхранват от усилията на правителството да задържи ръста на икономиката, са основният двигател на високата задлъжнялост на домакинствата.

В югоизточния град Шенжен например цените на жилищата са средно 34 пъти средният годишен доход на домакинствата през 2018 г. според базираната в Шанхай E-house China R&D Institute.

Силно задлъжнелите домакинства неизбежно намаляват другите разходи, за да изплащат кредитите си.

Юджи Миура, старши икономист в Японския изследователски институт, смята, че съществуват признаци в Китай, че нарастващият дълг на домакинствата засяга сериозно продажбите на дребно. Тези признаци включват 12 поредни месеца на спад на продажбите на автомобили.

Китай се надява да превърне икономиката си в двигател на потреблението, но вече се сблъсква с препятствия под формата на голям дълг на домакинствата.

Очаква се развиващите се икономики, включително Китай, да следват водещата роля на САЩ, като намаляват лихвените проценти и приемат по-гъвкава парична политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Valentin13
преди 4 години
това, разбира се може да доведе до вътрешни политически проблеми, като започнат огромни маси хора да не си плащат. но това ще доведе до силно обезценяване на местната валута и много силен долар, сиреч огромни главоболия за САЩ. може би идва времето, когато САЩ сами ще почнат да се отказват от това долара да е световна валута. а нима опитите на Тръмп да възроди производството не води натам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още