IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за гориво и ценовата конкуренция подстригаха печалбата на Lufthansa

Компанията обмисля структура на корпоративния холдинг, за да опрости дейността си, да подобри рентабилността и да върне подкрепата на инвеститорите

09:57 | 30.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският авиопревозвач Lufthansa обяви, че печалбата му за второто тримесечие на годината се понижава, засегната от ценовата конкуренция по маршрутите на къси разстояния и растящите разходи за гориво, като добави, че затрудненията на европейския пазар ще се задържат поне до края на 2019 г., съобщава Ройтерс.

Коригираната печалба на компанията преди лихви и данъци се понижава до 754 млн. евро (839,73 млн. долара), в сравнение с регистрираните 1 млрд. евро година по-рано. 

„Печалбата ни е повлияна от последиците от силната конкуренция в Европа и значителните свръхкапацитети, особено по маршрутите ни на къси разстояния извън Германия и Австрия“, споделя Улрик Свенсон, главен финансов директор в авиокомпанията.

Според него Lufthansa е реагирала чрез допълнително намаляване на разходите и повишаване на гъвкавостта. Свенсон добавя, че се надява планът за Eurowings, обявен през юни, ще помогне на дъщерната нискотарифна компания да си осигури устойчива печалба.

През юни Lufthansa заяви, че Eurowings ще се стреми да намали разходите с 15 на сто през следващите три години и ще се съсредоточи върху полетите на къси разстояние като част от плана за връщане към печалба, който ще приключи през 2021 г.

В понеделник Ryanair отчете 21% спад на печалбата за тримесечието, тъй като ценовите войни на някои европейски пазари са довели до намаляване на цените на билетите. Но през миналата седмица Wizz Air повиши прогнозите си за растеж на капацитета през цялата година след силен старт на своята финансова година.

Lufthansa запази своите насоки за 2019 г., като през юни намали прогнозата си за целогодишна печалба поради по-ниските цени и по-високите разходи за гориво, засилвайки ефекта от загубите на Eurowings.

Разходите за гориво са с 255 млн. евро по-високи през второто тримесечие, отколкото през предходната година, посочват от германския авиопревозвач.

Междувременно германският всекидневник Handelsblatt съобщи в понеделник, че Lufthansa обмисля да приеме структура на корпоративен холдинг, за да опрости дейността си, да подобри рентабилността и да върне подкрепата на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 4 години
Ами така ще е като си нямат самолети само на ток или собствени петролни кладенци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още