IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП иска отмяна на санкциите срещу Русия

Мотивите за това са предимно икономически, обясни Антон Кутев

12:07 | 31.07.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, архив</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, архив

БСП внесе в деловодството на Народното събрание проекторешение за отмяна на санкциите срещу Русия.

„С повече от 50 подписа внесохме проекторешение за отмяна на санкциите срещу Русия“, обяви на брифинг в парламента депутатът от "БСП за България" Антон Кутев и отбеляза, че мотивите за това са предимно икономически.

„Очевидно е, че както за България, така и за цяла Европа санкциите дават изключително лош икономически резултат, а в същото време те доказаха своята неефективност, посочи той“, цитиран от БТА.

Кутев разясни, че решението, което БСП предлага на Народното събрание, е да се обяви срещу санкциите срещу Русия, и задължават председателя на НС да обяви решението пред Европейския парламент и пред парламентите на другите държави членки.

Той заяви, че до момента парламентите на Франция и Кипър са приели подобни решения, а в Словакия и в Белгия в момента се обсъждат. По думите му България няма да е първата, нито единствената страна, която обсъжда подобно решение, а с това би била част от европейската политика. 

Статистиката показва, че за последните четири години стокообменът между Русия и САЩ се е увеличил четири пъти, а стокообменът между България и Русия - напротив, е намалял, коментира Антон Кутев. Той посочи, че България има няколко сектора на икономиката, които губят от тези санкции - туризъм, лека и хранителна промишленост. Според него най-важният довод за предприемане на стъпки за отмяна на санкциите е икономическият интерес.

Колегата му Валери Жаблянов посочи, че БСП следва линията на общата политика на ЕС на затопляне на отношенията между ЕС и Русия. 

Съветът на Европейския съюз (ЕС) удължи действието на икономическите санкции срещу определени сектори на руската икономика до 31 януари 2020 г. Мерките са насочени към финансовия сектор, енергетиката и отбраната, както и към сферата на изделията с двойна употреба.

Първоначално те бяха въведени на 31 юли 2014 г. за една година в отговор на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, и бяха засилени през септември 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 8
Onia
преди 4 години
Щом като САЩ и Русия тъгуват повече след санкциите, значи проблемът не е в санкциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още