IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Артекс е загубила 1,8 млн. лв. след заповедта на ДНСК за спиране на "Златен век"

Софийският административен съд отмени заповедта на строителния контрол за спирането на строежа и потвърди валидността на разрешението за строеж на небостъргача

11:20 | 01.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Строителната компания „Артекс“ е загубила 1,8 млн. лв. след издаването на заповедта на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за спирането на строежа на небостъргача „Златен век“ на 15 април, съобщават от компанията.

Във вторник Софийският административен съд отмени заповедта на ДНСК за спирането на строежа и потвърди валидността на разрешението за строеж на „Златен век“ до 2028 г. Решението на съда не е окончателно, като ДНСК има срок от 14 дни да го обжалва.

От строителния надзор съобщиха по-късно днес, че ще проучат решението на съда и мотивите към него и ще преценят дали да го обжалват. 

Строителният контрол спря за постоянно изграждането на небостъргача „Златен век“ през април след среща на премиера Бойко Борисов с недоволни жители на квартал „Лозенец“.  Мотивите бяха свързани с нарушения по време на строителството и липса на презаверено разрешение за строеж. Впоследствие от „Артекс“ обжалваха заповедта за спиране на строежа на 34-етажната сграда.

В решението си от сряда Софийският административен съд счете, че в момента на издаването на заповедта на ДНСК за спиране на строежа посочените в нея нарушения вече са били отстранени. Освен това според съда констатираните пропуски налагали частично, а не цялостно спиране на строежа. В заповедта на ДНСК възстановяването на строителството на „Златен век“ се обвързва в нарушение със закона с произнасяне от главния архитект Здравко Здравков за валидността за разрешението за строеж на небостъргача, счита съдът.

Според него поправката в Закона за устройство на територията (ЗУТ) от 2017 г., с която срокът на разрешенията за строеж на сгради от вида на „Златен век“ се удължава от пет на десет години, „следва да се прилага за всички правоотношения, които не са приключили към датата на влизането й в сила“. Презаверяването на разрешението за строеж  по новата редакция на ЗУТ подновява срока за завършване на строителството най-малко до 19 ноември 2022 г., счита съдът. Според съдебното решение обаче, което се позовава на практиката на Върховния административен съд (ВАС), след всяка заповед на главния архитект на София за допълване на разрешението за строеж започва да тече нов 10-годишен срок за валидността му. Последната заповед на Здравко Здравков е от май 2018 г., така че съобразно практиката на ВАС срокът на издаденото разрешение за строеж ще изтече през 2028 г.

„Решението на Софийския административен съд потвърди, че разрешението за строеж на „Златен век“ е валидно – нещо, в което ние от „Артекс“ винаги сме били сигурни“, казва се в съобщение на компанията. „В една правова държава законът следва да се изпълнява от всички нейни субекти, т.е. очакваме и разчитаме, че институциите и гражданите ще се съобразят с решението на съда“, допълват от „Артекс“. Компанията уверява, че продължава изграждането на „Златен век“ и въпреки понесените загуби ще изпълни всички договорни задължения към клиентите си.

Информацията е допълнена със съобщението на ДНСК в 17,12 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
petyob
преди 4 години
след като спирането е незаконно би следвало ДНСК да плати за загубите .. пак с пари на данъкоплатците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още