IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли хакерската атака срещу НАП да доведе до злоупотреби с бързи кредити?

Защита срещу подобни измами е необходима и тя трябва да бъде предприета от приходното ведомство, смята Стоян Мемцов

20:53 | 05.08.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мерките срещу измами с бързите кредити след изтичането на личните данни от Националната агенция по приходите (НАП) се затягат. Към момента обаче не се знае в какво по-точно ще се изразява този процес. Защита е необходима и тя трябва да бъде предприета от самата НАП.

Към настоящия момент всяко категорично мнение би било спекулативно, коментира Стоян Мeмцов от Сдружение за правна помощ на потребителите в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"НАП трябва да има информация на кои лица са изтекли данните и какви точно са те. Относно опасността те да се използват за изтегляне на бърз кредит, най-вече онлайн, също трябва да се има предвид какъв тип от тях изискват фирмите за бързи кредити за сключването на договор".

Изтичане на информация с три имена на конкретно физическо лице трудно може да доведе до злоупотреба чрез теглене на бърз кредит в онлайн формите на отделните фирми, твърди Стоян Мемцов, пояснявайки, че те имат обстойна процедура по проверка на личността на конкретния заявител на кредита и нямат интерес да предоставят паричен заем на лицето, което не е реалното.

"От самата агенция бяха констатирали, че има определен брой лица, на чиито данни се обърна по-специално внимание заради по-високата степен на риск за злоупотреба. Какви лични данни са изтекли от останалите няколко милиона души и как могат да се ползват за злоупотреби, знаят може би само разследващите лица".

Всяко засегнато лице би могло да поиска от самата институция или организация да разбере какви лични данни са били предоставени на други лица или са били използвани неправомерно, спомена още Мемцов.

"Ако някой е изтеглил парична сума на ваше име, ще разберете бързо, че е налице такава злоупотреба, защото погасителните вноски по кредита се плащат на кратки периоди. В такъв момент трябва да се сезират компетентните органи, както и съответната банка или институция".

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 4 години
Забележете, че казва "с три имена на конкретно физическо лице трудно може да доведе до злоупотреба чрез теглене на бърз кредит". Не казва че "не може"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Като не можете да отговорите на този въпрос, не го залагайте като заглавие. Останалото си знаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още