IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите шест самолета F-16 ще бъдат доставени на българските ВВС през 2023 г.

Изтребителите ще бъдат с пълни възможности за действия, напълно интегрирани в системата на НАТО

13:21 | 06.08.19 г. 15
<p>
	Джеймс Робинсън, директор на програмата F-16 в Lockheed Martin.&nbsp;<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: &quot;PT Sans&quot;, sans-serif; font-size: 13px;">Снимка: Димитър Кьосмералиев, Investor Media Group</em></p>

Джеймс Робинсън, директор на програмата F-16 в Lockheed Martin. Снимка: Димитър Кьосмералиев, Investor Media Group

Директорът на програмата за F-16 на Lockheed Martin Джеймс Робинсън обяви официално старта на процедурата за закупуване на изтребители за България, след като сделката на стойност 2,2 млрд. лева беше одобрена и от Народното събрание.

Първият самолет ще бъде завършен в края на 2022 г. и първите шест машини ще бъдат доставени на българските ВВС през 2023 г. Два от поръчаните общо 8 F-16 ще останат в САЩ и ще се използват за обучение на пилоти и наземен технически състав, след което ще пристигнат в България през 2024 г., каза Робинсън на пресконференция в София, предава Bloomberg TV Bulgaria.

България ще стане 29-та страна в света, която ще притежава изтребители от фамилията F-16, които според Lockheed Martin до момента са над 4 600 броя в 140 модификации (блокове А/В 30/32, C/D 50/52 и др. плюс доработките по искане на отделните държави). Този флот от бойни самолети има изпълнени над 400 хиляди бойни полета в близо 40-годишната си служба по света. Според Джеймс Робинсън България и Словакия придобиват най-модерните изтребители от този тип, a Гърция също ще модернизира нейните машини до стандарта Block 70. Това ще стане в новият завод на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина, който е започнал да работи през май тази година. Обучението на пилоти и техници в САЩ ще се проведе в периода 2021-2023 г.

От Lockheed специално наблегнаха, че самолетите за българските ВВС ще бъдат с пълни възможности за действия по въздушни и земни цели, напълно интегрирани в системата на НАТО и оперативно готови от първия ден, в който бъдат доставени. Това е косвен отговор на критиките на президента Румен Радев, който многократно обяви, че България купува самолети с орязани бойни способности на завишени цени. 

Конгресът на САЩ е одобрил сума между 46 и 60 млн. долара (в зависимост от курса на долара в деня, в който парите бъдат преведени от България), която ще бъде отпусната като военна помощ от Пентагона и ще покрие разликата между продажната цена и цената, която София плаща по договора, заявиха от Посолството на САЩ на пресконференцията.

От Lockheed Martin обявиха и началото на програма за индустриално партньорство, която ще включва училището на ВВС в Долна Митрополия, което ще получи помощ за осъвременяване и подобряване на процеса на обучение на пилоти по стандартите на LM, както и в разработката на полетни симулатори. Друг местен партньор са Авионамс, която ще придобие способности за ремонти на електрическата и хидравличната системи на самолетите, както и на колесника на всички серии F-16.

Ще бъде оказана техническа и експертна помощ на български предприятия (без да се уточнява на кои), които да разработят безпилотни летателни апарати (дронове) за нуждите на българската армия. Последното беше обявено като желание на София и преди няколко месеца от премиера Бойко Борисов.

От американската компания отбелязаха още, че цената на бъдеща покупка на още 8 машини, за което говорят официални лица от правителството на България, вероятно ще бъде по-ниска, защото голяма част сега платените 2,2 млрд лева включват наземна инфраструктура и обучение, които няма да се плащат в бъдеще. От LM посочиха и дългия жизнен цикъл на самолетите – 12 хиляди летателни часа, което според тях е свидетелство за дългосрочното партньорство между България и САЩ в рамките на НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 6 rate down comment 1
econo_miss
преди 4 години
Пффу, абе ти да не си Горанчето. Вместо да се инвестира в нещо друго, то във ВПК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 10
majnata
преди 4 години
рев искаме!!! кремълски РЕВ !!!! СЕГА!!!!!Ами колче в аспуха ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 3
khao
преди 4 години
ако ако съм н мястото на джурналистите, щеше да пиша само за самолети, газ и мирен атом ... по другите теми никой не коментира !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 9
vzhekoff
преди 4 години
Вижте сега, изобщо не е важно кога ще дойдат 6-те самолета, пък било то и само след 4 години. Важното е, че платихме 2.2 млрд лв главница и още около 200-250 млн. лихви. Главницата сега, лихвите - през следващите 4г. Не че после няма да плащаме лихви, но може и самолети да има за Гергьовден. Сеги сме платили доларчето по леФ и сем'се и пет ст'инки парчето, а се обзалагам, че тогава ще е по-еФтинко, *** нейсе ! Това е инвестиция във ВПК, н'ъл тъй !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 7
tisia
преди 4 години
...а ти си *** на глупостта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 18
penman
преди 4 години
Виждам че руските *** са направили истинска канонада! Е, и за руските таралясници има пазар - псевдосултанчето Ердо! Да побързат братушките да му продадат още нещо, че скоро няма да го има (Фолксваген също го знаят и затова избраха Измир).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 9
tonykostadinov
преди 4 години
Не разбирам какви руски ***, какви 5 лв??? Какво ги интересува руснаците какви самолети ще си купи една държавичка в периферията на ЕС и още повече, че липсва на картата на геополитическите тектонични процеси? Какъв 7нтерес имат руснаците да си купуваме Грипен?!? Руснаците ли произвеждат Грипен?! Купуваме 8 брутално остарели самолети, които могат да бъдат приземени от САЩ във всеки момемт, в който не слушкаме достатъчно. Очакваме тези поцинковани легени да летят следващите 20 г?! Че тогава машините ще са безпилотни....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 11
studioaa
преди 4 години
Защо самите САЩ не искат да ползват F16 за нуждите на тяхната армия след като тези самолети са напълно интегрирани със системите на НАТО? Или ги е срам да се качват в стари американски москвичи като тези таратайки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 10
многодобре
преди 4 години
.......на 6 август 1945 г. е пусната атомната бомба над Хирошима. ....Тези само в това са добри, само за това ги бива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 12
econo_miss
преди 4 години
Аз на това му викам подир дъжд, качулка. Защо?Ами много просто, до 2023 година няма да има по какво да се пуца.Нещо повече, нама да има земно население. *** са тези от правителството. Имхо, какво и срещу кого с тези 6 самолета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още