IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ще трябва да понижи лихвите по-агресивно от ЕЦБ

В следващите 3 до 6 месеца, дори година, доларът ще продължи да поевтинява, твърди Валентин Маринов от Credit Agricole

11:21 | 07.08.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сериозното забавяне на световния растеж и възобновяването на протекционизма от страна на САЩ ще доведе до циклично уеднаквяване на темпа на растеж между еврозоната и САЩ. Федералният резерв (Фед) ще смекчи тона на паричната си политика и това ще доведе до по-евтин долар. Това мнение изказа Валентин Маринов, директор Валутни стратегии за страните от Г-10 в Credit Agricole, пред Bloomberg TV Bulgaria.

При курса евро долар посоката ще е надолу и в дългосрочен план курсът ще бъде от около 1,20, смята Маринов. „Мисля, че Фед ще трябва да понижи лихвите по-агресивно от ЕЦБ. При долара и японската йена също имаме циклична динамика и забавящ се растеж в САЩ. Това ще накара Фед да понижи лихвите по-агресивно от Японската централна банка - всичко това ще намали предимството на долара срещу йената и ще доближи курса до 100 йени за долар. В следващите 3 до 6 месеца, дори година, доларът ще продължи да поевтинява", изтъкна още Маринов.

Според него сред най-големите промени в последните месеци е рязкото обезценяване на еврото спрямо долара, японската йена и швейцарския франк. „Спадът на лирата бе ясно изразен спрямо този при еврото, но и в двата случая е обусловен от ниския растеж в еврозоната, евентуалните действия на ЕЦБ през септември и рискът от Brexit без сделка във Великобритания", каза още специалистът.

Какво предвижда Маринов за австралийския и новозеландския долар вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
hazard
преди 4 години
CV на Валентин от LinkedIn :LanguagesEnglish-Native or bilingual proficiencyGerman-Full professional proficiencyRussian-Professional working proficiencyBulgarian-Native or bilingual proficiencyTaка че, не мъчете човека, не мъчете и нас с тези измислени "преводачи", ами нега човека си говори на български.Или човекът за по-авторитетно се включва на английски, кой знае .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
hazard
преди 4 години
Тука Инвестора изби рибата.Преводача срича, сигурно малки са ви заплатите.Ама Валентин е БЪЛГАРИН, защо и той се мъчи да говори на английски, че после пишман преводача да го преведе.Не че се учудвам, де.Гледам и Бойчо Попов пуска собствени статии за Брексит.Няма лошо, ама има значение откъде са преведени, дали е Телеграф, дали е Таймс, дали е Дейли Мейл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
bigi
преди 4 години
"При курса евро долар посоката ще е надолу и в дългосрочен план курсът ще бъде от около 1,20"Значи посоката е НАГОРЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
Иван Митев
преди 4 години
Както да промени лихвите, Федералната резервна система (Фед) работи по грешен начин и се създават щети.Правителството на САЩ взима дългове за да противодействува на щети от грешния начин за работа на Фед.Сега Фед прилага занижена лихва, за да намали правителствени щети от банковата грешка и за нетрайно отлагане на катастрофална американска криза.Прекратяването на нови щети за САЩ е възможно, когато Фед работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още