IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на второ място в НАТО по разходи от БВП за отбрана

Сделката за изтребителите постави страната ни в „златната среда“, коментират експерти

08:55 | 14.08.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България е на второ място в НАТО по разходи от брутния вътрешен продукт (БВП), отделяни за отбрана. Това става, след като правителството преведе 2,2 млрд. лв. по сметките на американската компания Lockheed Martin за поръчаните осем нови изтребителя F-16, съобщава БНТ.

Това на практика нареди България веднага след САЩ, които са на първо място. Такива пари за отбрана страната ни не е отделяла от 16 години.

От репортажа на Националната телевизия става ясно още, че 3,515 млрд. лв. ще достигне бюджетът на Министерството на отбраната за 2019 г. за ново въоръжение - 1,4 млрд. лв. плюс допълнителните 2,2 млрд. лв. за изтребителите. Това ни нарежда на второ място в НАТО след първенеца САЩ по разходи за отбрана като процент от БВП. 

„През 2014 г. в Уелс НАТО реши, че ни трябва по-честно разпределение на тежестите и увеличение на разходите за отбрана. Добрата новина е, че след години на съкращаване на военните бюджети, всички съюзници постепенно увеличават парите за отбрана. Все повече страни-членки постигат целта от 2% от БВП, отделяни за военни разходи, а повечето страни имат планове за достигане на 2-та % през 2024 г“, коментира Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

От всички 29 съюзници най-много пари за отбрана отделя САЩ - 3,42%, България - 2,6%, следват Гърция, Англия, Естония, Румъния, Полша, Латвия и други.

„Ние сме в златната среда, само шест страни в НАТО изпълняват изискването за 2% разходи от БВП. Страни като Германия имат 1,3% разход, но той се равнява на 37,6 милиарда евро“, коментира и Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания.

С 1,4 млрд. лв., които се очаква да бъдат дадени за 150 бронирани машини за пехотата, и 984 млн. лв. за два модулни патрулни кораба, разходите ни за отбрана в следващите години може и да останат на същото високо ниво. 

Вторият важен показател е колко процента от разходите за отбрана отиват за ново въоръжение.
Тези 2,2 млрд. лв., които България вече преведе за новите изтребители F-16, представляват 60% от разходите ни за отбрана, което ни нарежда на първо място в НАТО по този показател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
Спящият бик
преди 4 години
Прекален светец и НАТУ не е драг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
Спящият бик
преди 4 години
Барабар Петко с мъжете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 9
Ivel
преди 4 години
И на първо място по идиотизъм, само че на планетата, не само в рамките на НАТО и ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още