IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка е готова да намали лихвите отново при необходимост

Банката отправи предупреждение за очакванията за слаб растеж на заплатите, което може да намали разходите на домакинствата

10:33 | 20.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Австралийската централна банка е готова да понижи лихвените проценти отново, ако данните показват, че това е необходимо за засилване на икономиката. Това става ясно от протокола от последната среща на банката, съобщава Bloomberg.

От банката посочиха, че правят оценка и на световния опит по отношение на неконвенционалните мерки, които предприемат централните банкери.

Финансовата институция отправи предупреждение за очакванията за слаб растеж на заплатите, което може да намали разходите на домакинствата. Все пак в протокола се посочва, че перспективите за растеж са по-добри благодарение на понижаването на лихвите от юни и юли, намаляването на данъците и по-големите разходи за инфраструктура.

„Управителният съвет на банката прецени, че е целесъобразно да оцени развитието на световната и вътрешната политика преди да се обмислят по-нататъшни промени в паричната политика“, заявиха от Австралийската централна банка.

Протоколът от последното заседание на банката показва, че централните банкери са направили преглед на работата на колегите си от Северното полукълбо и са изброили различни мерки, които те използват. Сред тях са много ниски и негативни лихвени проценти, предоставяне на дългосрочно финансиране на банките, намеса на валутните пазари, изкупуване на активи от частния сектор и други.

Банката звучи негативно по отношение на перспективите за инфлация, като каза, че индексът на потребителските цени през второто тримесечие показва „слаби признаци“ за увеличаване на натиска.

„Членовете на УС прецениха, че е разумно да очакват, че в Австралия ще бъде необходим продължителен период от ниски лихви, за да се постигне постоянен напредък към пълна заетост и да е налице по-сигурен напредък към целта за инфлация“, посочват още от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още