IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българска фирма е поискала да купи акции от бъдещата АЕЦ "Белене"

Северна Македония също проявява интерес като купувач на ток, каза Валентин Николов, председател на енергийната комисия в парламента

10:48 | 20.08.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

"И Северна Македония проявява интерес към проекта за АЕЦ "Белене". Това каза по БНР Валентин Николов, председател на енергийната комисия в Народното събрание. Той обясни, че тя ще участва със своята електрическа компания и уточни, че проявеният интерес е за покупка на електрическа енергия - дългосрочна.

Mинистърът на енергетиката Теменужка Петкова днес обявява компаниите, които са подали заявления за инвеститор на АЕЦ "Белене". 

Вече стана ясно, че това са руската държавна корпорация "Росатом", Корейската хидроядрена компания и китайската Си Ен Ен Си, като само за руската компания е потвърдено официално. По предварителна информация американската "Дженерал електрик" и френската "ФрамАтом" са готови да участват като доставчици на техническо оборудване. 

Българска фирма е поискала да закупи акции от бъдещата централа, каза още Николов.

"Има заявено българско участие, би трябвало да е консорциум от фирми, което е проявило интерес да закупи и акции и дългосрочно да закупи електрическа енергия. Предполагам, че това е част от намеренията, за да могат да влязат в преговорния процес и евентуално да станат съсобственици или миноритарни акционери в проекта", добави Николов.

Според председателя на енергийната комисия "Фраматом" и "Дженерал илектрик" са предложили варианти за доставка на оборудване, като експортните банки на страните (съответно Франция и САЩ - бел.ред.) да финансират това оборудване "и впоследствие, след заработване на АЕЦ "Белене", то да бъде изплатено по определени схеми".

Николов обясни, че стратегическият инвеститор освен да осигури пари, трябва да структурира и проекта.

"Когато се преговаря с големи корпорации, зад които стоят техните държави и правителства, обикновено трудно се отстояват позиции. Когато е ясна рамката, можеш да се облегнеш на нея и спокойно да предоговориш останалите компоненти", каза Николов и обясни, че парламентът е създал достатъчно гаранции, "така че държавата да не влезе в едно блато".

По думите на Валентин Николов във всеки вариант на инвестиция, особено когато е голяма и дългосрочна, най-големият риск обикновено е политическият.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 32 rate down comment 1
fortiss
преди 4 години
Северна Македония също проявявала интерес !!!!!!!! Я да, я не, но и да е ДА, какъв интерес - договор ли подписаха, че ще правим инвестиция за над 20 милиарда??? Глупости, глупости .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 1
Shadow1
преди 4 години
Май вече е изтекъл срока но някой знае ли какви са изискванията за подаване на документи за миноритарен акционер в Белене ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 5
Sokratus
преди 4 години
Е веке е сигурно, АЕЦот ке го има! Бракята го решиха вопросот со силна подкрепа!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още