IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносните плодове и зеленчуци на пазара достигат 80% и това лято

Липсва реален контрол на пазара на плодовете и зеленчуците, смятат от Националния съюз на градинарите в България

09:48 | 27.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс Архив</em></p>

Снимка: Ройтерс Архив

И това лято преобладават вносните плодове и зеленчуци на пазара, които по неофициални данни достигат до 80 на сто, посочва в интервю за БТА Мариана Милтенова, председател на УС на Националния съюз на градинарите в България /НСГБ/. Добивите от слънчеви зеленчуци тази година не са много добри, заради много дъждове и градушки по време на засаждането им. По тази причина не очакваме добра реколта, която да задоволи напълно потребностите на пазара, посочи експертът.

Според Милтенова липсва още реален и адекватен контрол на пазара на плодовете и зеленчуците от страна на БАБХ, поради което пазарът е залят с улични търговци, нерегистрирани по ДДС. 

Милтенова препоръчва пълна промяна на националната политика в сектор "Плодове и зеленчуци", която с решение на Министерския съвет и на Народното събрание да стане приоритетна. 



И това лято пазарът на плодове и зеленчуци се характеризира, както обикновено, с това, че няма достатъчно българска продукция. За вътрешно потребление тя може да се намери, макар и на по-висока цена. Вносът продължава да върви, за съжаление, с пълна сила, посочи експертът.

Искахме да отпадне ДДС за пресните плодове и зеленчуци или да се намали. Ефектът за обратното начисляване не е същото като да отпадне на 100 процента, но какъв точно ще бъде механизмът, как точно ще бъде направен, предстои да видим, коментира Милтенова по повод идеята на земеделското министерство. Не се знае и дали Министерството на финансите ще приеме мярката, за която нашият бранш настоява. Идеята и надеждата ни беше с нея в известна степен да се подобри положението в сектора - имайки предвид нерегламентирания внос, нерегламентираните улични търговци, които не са регистрирани по ДДС.

Проблемите с унищожената от дъждовете, градушките, измръзванията и сланите продукция, изискват адекватни мерки за компенсации, които не се случват. Сектор "Плодове и зеленчуци" не получава национални доплащания, за разлика от сектор "Животновъдство".

Трябва да имаме и субсидирана заетост на работната ръка. В противен случай, без адекватно заплащане, не можем да накараме хората, които отиват в Италия, Англия, Испания и другаде, където производствата получават адекватно финансиране и подпомагане - директни, базисни и т. н., да се върнат да работят у нас.

От Националния съюз на градинарите в България настояват за пълна промяна на националната политика в сектор "Плодове и зеленчуци", която с решение на Министерския съвет и на Народното събрание да стане приоритетна. Да се обърне адекватно внимание на проблема с работната ръка, подпомагането, финансирането и облекчаването на дейности като напояване, на електрозахранването, контрола на вноса. Тогава може да се надяваме съотношението на български и вносни плодове и зеленчуци най-после да се промени в наша полза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
гущер
преди 4 години
Аз пазарувам предимно от Била - там винаги има български плодове и зеленчуци. А преди това проверявам на kimbino.bg/billa/ кои са намалени. Тази седмица имаше българско грозде за 2 лева килограма. Имаше още български дини, ябълки, домати, чушки и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още