IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган не изключи възможността за покупка на руски Су-35 и Су-57

Те могат да заменят американските изтребители F-35

09:18 | 29.08.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин и Ердофан по време на авиосалона МАКС-2019 край Москва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин и Ердофан по време на авиосалона МАКС-2019 край Москва. Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че не изключва възможността Турция да купи руски изтребители Су-35 и Су-57 вместо американските Ф-35, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия CNN Turk.

"Защо не. Не напразно дойдохме тук (на авиосалона МАКС-2019 край Москва), каза Ердоган, връщайки се от Москва, в отговор на журналистически въпрос дали руските изтребители се обсъждат като алтернатива на американските. Президентът каза още, че решението ще бъде взето, след като разговаря по телефона с американския президент Доналд Тръмп и научи окончателната позиция на САЩ за участието на Турция в програмата за  F-35.

Вчера на авиоизложението директорът на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество Дмитрий Шугаев каза, че двете страни обсъждат доставката на Турция на руски системи за радиоелектронна борба и изтребители Су-35 и Су-57. По думите му причината е спирането на американската програма.

Ердоган каза също, че турската сделка със САЩ за създаване на "зона за сигурност" в Североизточна Сирия е правилна стъпка и Анкара няма да позволи Вашингтон да забави изпълнението на този план, предаде Ройтерс, цитирайки Си Ен Ен Тюрк. В края на миналата седмица Анкара заяви, че общият оперативен център за предлаганата зона вече работи.

Анкара и Вашингтон имаха сериозни противоречия по плановете си за този район в Сирия, където кюрдските милиции "Сили за защита на народа" са гръбнакът на подкрепяните от САЩ сили, които се бият срещу "Ислямска държава".

Анкара обаче смята тези сили за терористична групировка. "Споразумението, което постигнахме със САЩ, е правилна стъпка за създаване на зона за сигурност и изтегляне на "Силите за защита на народа" от района източно от река Ефрат", каза Ердоган и заяви, че Анкара няма да приеме закъснения в плана, каквото е имало с предишната договорка с Вашингтон за района на Манбидж. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Виждам, че на аватара си си сложил своя снимка пред часовниковата кула в Кремъл. Убавец си ти, да знаеш и точно толкова умен! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 13
ivailojelyazkov
преди 4 години
кухар НЕ СЕ ИЗКАЗВАЙ НЕПОДГОТВЕН. и се къпи по често
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 8
Hahoto
преди 4 години
Мъка ли ти е за Коледа? Само че Ердоган не се поколеба да свали руската Сушка над Сирия, купи си C400 от Рашките, наби "американските" кюрди и опази страната си от вътрешен конфликт и разпадане. Страната му е с голям потенциал и младо население, икономиката му се развива. Ще държи руския газ от Турски поток за Италия, ще добива свой от Кипър, без да му мигне окото. А малко като му вдигнат кръвното европейците ще им прати 2-3 милиона правоверни имигранти, така че и в Европа коледата да е по-ориенталска! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 9
ivailojelyazkov
преди 4 години
На всеки Ердоган му идва коледата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още