IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мая Манолова подаде оставка като омбудсман

Ще приема подкрепа от всеки един гражданин, заяви омбудсманът в оставка

16:27 | 03.09.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Мая Манолова подаде оставка като омбудсман, съобщават от пресцентъра на обществения защитник.

Преди минути оставката бе депозирана в Народното събрание.

„Направих го, защото колкото и търпение да има човек, то се изчерпва. Месеци, години бях пощенска кутия за мъката, несправедливостта и бедността на хората. Години наред се опитвах да помагам на хората, но на някои не успях. Това ме кара да се чувствам зле. Това ме кара да не спя. Отначало срещах присмех от институциите. После решиха да помагат. Накрая институциите започнаха да пречат на институцията заради високата подкрепа. Загадката, свързана с Борисов, Корнелия Нинова и Красимир Каракачанов, може да бъде разрешена само от самите тях. Не искам да се правя на герой, но това, което искам да направя, е да си отвоюваме столицата на България обратно”, коментира тя, цитирана от Нова телевизия. 

„Със страх не се управлява. С лъжи също. София не е лява или дясна. Ще приема подкрепа от всеки един гражданин", категорична бе омбудсманът в оставка. 

„Ще се явя като граждански кандидат на изборите за кмет на София“, каза Мая Манолова в деловодството на Народното събрание, предаде Агенция „Фокус“. Манолова допълни още, че ще даде отговор на въпроса кой ще влезе в инициативния й комитет утре в НДК.

След подадената оставка Мая Манолова влиза  в надпреварата за кметския пост в София, след като кандидатурата ѝ бе издигната от Инициативен комитет.

От БСП все още не са решили дали ще издигнат собствена кандидатура или ще подкрепят тази на Мая Манолова.

Днес социалистите се събират на пленум. Националният съвет ще одобри част от кандидатите за кметове на партията.

Сред мотивите за оставката на Мая Манолова като омбудсман тя посочва системното неглижиране работата на институцията на обществения защитник от органа на законодателната власт, чрез умишлено забавяне или спиране на внесените от омбудсмана и граждани законодателни предложения. Посочва се и липсата на политическа воля в парламента и институциите за изменения в законодателството и нормативната база, с цел удовлетворяване исканията на гражданите за отстраняване дефицитите на справедливост.

В мотивите си Манолова пише още, че подава оставка и заради загърбване от общинските съветници в Столичния общински съвет на проблемите на столичани. Такъв е случаят с отказа от реформа на „Топлофикация София“ ЕАД - дружество, ощетяващо хиляди столичани ежегодно; липса на реални и активни действия за подобряване качеството на въздуха и информираност на гражданите по проблема, в резултат от което България е в наказателна процедура по три искания на Европейската комисия и други.

Мая Манолова посочва като причина за оставката си и отказа от заявени и обещани на обществото реформи в ключови сектори, в това число и в съда и прокуратурата, който води до несправедливост и безнаказано потъпкване на върховенството на правото от определени институции спрямо гражданите.

Неглижиране от страна на отговорните институции на справедливите искания на професионални и други общности също се посочва в мотивите. Манолова напомня за протеста на медицинските специалисти за достойно заплащане и условия на труд; протестите на гражданите срещу презастрояването и други.

„Възразявайки срещу изброените по-горе практики, с ясното съзнание, че те вредят на доверието на гражданите в институциите, противоречат на разбирането ми за служба на обществото и нарушават правата и свободите на моите сънародници, считам за обективно невъзможно да продължа да изпълнявам ефективно правомощията си на омбудсман“, обобщава Мая Манолова в мотивите към оставката си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още