IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да намалим риска от кибератаки

На първо място трябва да се промени законът за дигитализацията, препоръчаха Ростислав Петров и Мирослав Стефанов

10:49 | 13.09.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С всеки изминал ден се роят киберпрестъпниците, които се възползват от слабостите на информационните системи и личните данни на хора по целия свят. Само преди няколко дни най-голямата онлайн енциклопедия Wikipedia стана обект на кибератака, което доведе до спиране на работата на сайта. От фирмата за киберсигурност CheckPoint алармираха, че над 1 милиард мобилни телефони, които използват операционната система Android, могат да бъдат хакнати само чрез един SMS.

"За да бъдат спрени киберпрестъпниците, на първо място държавата трябва да предприеме действия спрямо законите. Като за всяко друго престъпление, и за това човек трябва да носи съответната отговорност. Както се случва в САЩ. И виждаме, че носи резултат", коментира в ефира на Вulgaria ON AIR председателят на Българската асоциация на етичните хакери в България Ростислав Петров.

Той е категоричен, че кибератаките тепърва ще се увеличават, а с развитието на технологиите това е неизбежно.

Европейската комисия изпраща експерти в България, които да проверят на място дали държавните институции спазват минималните мерки за мрежова и информационна сигурност. Проверката ще бъде направена през ноември, стана ясно преди дни по време на кръгла маса, посветена на новата нормативна уредба в сферата на мрежовата и информационната сигурност, организирана от Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ). Тя се проведе на фона на теча на лични данни на над 6 милиона българи от Националната агенция за приходите, пробиви в мрежите на финансови институции в страната и срива на Търговския регистър през лятото на 2018 г.

"Въпреки че нещата се случват бавно, важното е, че се наблюдава желание от страна на управляващите да предприемат мерки във връзка с киберсигурността", отбеляза председателят на Българската асоциация по киберсигурност Мирослав Стефанов.

За последните две години е отчетен рязък скок на нарушенията в киберпространството от Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност. Заради теча на информация от НАП, няколко страни спряха да обменят данъчна информация с България. Сред тях са Великобритания, Германия и Белгия.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
OB4AR
преди 4 години
Проверка на какви системи? Половината от тези системи са усвояване на европейски фондове. Доставен е хардуер, подписани са протоколи, система няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още