IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple vs. Вестагер - битката продължава

Най-големият данъчен случай в света отново влиза в съдебната зала

15:13 | 16.09.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Apple влиза отново в съдебната зала тази седмица по повод най-голямото данъчно дело в света, опитвайки се да овладее действията на влиятелния еврокомисар по конкуренцията преди потенциални нови мерки срещу интернет гигантите, пише Bloomberg.

Производителят на iPhone ще каже на Европейския съд в Люксембург, че е най-големия данъкоплатец в света. Но това не е достатъчно за еврокомисар Маргрете Вестагер, която през 2016 г. заяви, че данъчните сделки на Apple в Ирландия са позволили на компанията да плаща много по-малко от други. Сега съдът трябва да реши дали регулаторите са били прави да наложат рекордната данъчна глоба от 13 млрд. евро.

Apple се насочва към данъчния казус, след като миналата седмица пазарната капитализация на компанията достигна 1,02 трлн. долара благодарение на новата агресивна ценова стратегия, която може да подкрепи търсенето на някои смартфони и часовници. Големите приходи на компанията (и тези на други технологични фирми), привлякоха вниманието на Европа, която се фокусира върху проверките на сложните фирмени структури за прехвърляне на печалба от интелектуална собственост.

Решението на съда, което вероятно ще отнеме месеци, би могло да насърчи или да попари данъчните разследвания на Вестагер, които сега се фокусират върху сделките на Amazon.com и Alphabet. Освен това еврокомисарят е натоварен и със задачата да предложи „справедлив европейски данък“ до края на 2020 г., ако глобалните усилия за данъчна реформа не постигнат напредък.

„В политически план това ще донесе много големи последици“, коментира Свен Гиголд, представител на Зелените в Европейския парламент. „Ако Apple спечели случая, призивите за данъчна хармонизация в Европа ще се насочат към различна динамика, може да разчитате на това“.

Глобата от 2016 г. ядоса Apple дотолкова, че главният изпълнителен директор Тим Кук заяви, че ЕС е направил „пълна политическа глупост“. Според позицията на компанията ЕС погрешно се е насочил към печалба, която трябва да се облага с данък в САЩ и „е променил правилата със задна дата“ за това как властите в света изчисляват дължимото им.

Финансовото министерство на Съединените щати коментира, че Европейският съюз се превръща в „наднационален данъчен орган“, който може да застраши глобалните усилия за данъчна реформа.

Президентът Доналд Тръмп също не запази мълчание по случая. Той заяви, че Вестагер „мрази Съединените щати“, защото „съди всички наши компании“.

Вестагер глоби и Google с около 9 млрд. долара. Тя нареди Amazon да плати 250 млн. евро данъци, а в момента проучва данъчните дела на Nike и разглежда облагането на Google в Ирландия.

Apple е отказала да коментира въпроса преди изслушването. Европейската комисия също не е пожелала да даде изявление. Ирландия твърди, че категорично не е е съгласна с установеното от ЕС.

Първи индикации за това как може да се развие случаят с Apple се очакват на 24 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Blueberry
преди 4 години
Irish tax rulings to Apple are illegal state aid. Effective taxation as low as 0,005 pct. #Apple has to repay up to ?13 billion unpaid tax.Става въпрос за селективно освобождаване от данъци на конкретна фирма. Незаконно в ЕС. Следващата стъпка е данъци за всички американски онлайн гиганти, които печелят в ЕС. Крайно време е да спре това безобразие да се третират АМЕРИКАНСКИ технологични гиганти като гаражни стартъпи- не са, а са огромни корпорации с огромни приходи от всички нас в ЕС, логично е да плащат наравно с останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 5
mrynmryn
преди 4 години
хуявей нямат толкова много услуги и повечето епъл фенове, ще си купят само от оторизирания магазин, с емблемата и всичко, с нищо не е по-ценна от друга компания, която има същия брой работни места, дава същите заплати и инвестира същите пари в магазини и от сорта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 4 години
:):) ок ! но то и на ХуйВей им трябва същото, значи ли че двете са еднакво полезни за средностатистическия Американец ... и ако да, тогава защо ни е нужна подобна компания тук, както желае колегата от долу ... не е ли по лесно да си внесем една ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Най-малкото - трябват магазини и сервизи, а това са работни места. До там, специално за епъл, нямам идея къде си пишат софтуера, но и ако той е в САЩ и това ще е плюс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
говорех по принцип като използвам конкретната корпорация заради коментара на колегата, въпреки че при определени неща са близо и те до монопола.По скоро се концентрирай върху съпровождащите въпроси към коментара ми. :) Те ми се струват по важни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
mrynmryn
преди 4 години
Епъл са далеч от монопол, в Европа са под 25% от пазара. В Европа също има големи фирми, които си правят каквото искат, докато не ги хванат - Фолксваген е живият пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
khao
преди 4 години
или по скоро Европа си знае историческия урок и кво може да се случи ако една компания стане твърде голяма и монополист в своята сфера.С какво една толкова голяма фирма е полезна на обществото, можеш ли да ми отговориш ? Или с какво Епъл е полезна на средния американец ... че тя даже не плаща данъци там !!! (сега очаквам да ми кажеш че плащат след реформата на тръмп :)) .. да, ама НЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Solar Power
преди 4 години
Толкова бавно се случват нещата,че просто нямам думи .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 14
Solar Power
преди 4 години
Отново поредните глупости на Европа. Вместо да създадем фирми подобни на американските ние си мислим,че от глобички ще станат нещата .....Европа е един жив жив комунизъм който не съм виждал дори и преди 1989-та !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още