IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението за „Опал“ поставя в риск основния газов маршрут на Русия към Европа

Решението от миналата седмица намалява значително възможностите на „Газпром“ за доставка на газ за милиарди долари до най-големия си пазар

17:30 | 16.09.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия може и да се въздържи от това да сключи сделка за доставка на природен газ с Европейския съюз и Украйна след последното решение на Съда на ЕС за съдбата на“Северен поток 2“.

Решението от миналата седмица намалява значително възможностите на „Газпром“ за доставка на газ за милиарди долари до най-големия си пазар, без да преминава през украинска територия.

За Русия решението може да се окаже неоснователно и властите в страната може да сметнат, че е по-скоро на политическа основа, посочва Катя Яфимава, старши изследовател към Oxford Institute for Energy Studies.

Трите страни се очаква да подновят преговорите си по-късно през тази седмица за договарянето на нова транзитна сделка през територията на Украйна, тъй като срокът на съществуващата в момента приключва в края на годината.

Много високи обаче са залозите за всички засегнати страни. Европа получава над една трета от природния си газ от Русия и няма много възможности за алтернативни доставки. В същото време голям дял от чуждестранния доход на Русия идва от продажбите на „синьо гориво“. Украйна на свой ред е зависима от плащанията, които получава за транзитното преминаване на газа през нейната територия.

„Европейската комисия може и да си мисли, че има силната ръка в преговорите, но аз смятам, че това е погрешна логика“, посочва Яфимава. Това според нея намалява шансовете за договаряне на дългосрочен контракт за пренос през Украйна.

Полша успя успешно да оспори решение на ЕК от 2016 г., което позволява на „Газпром“ да използва по-голяма част от капацитета на газопровода „Опал“, който пренася газ по „Северен поток“ към Германия. Германските регулатори потвърдиха решението, ограничавайки доставките през „Опал“ до половината от неговия капацитет. Доставките по тръбата започнаха да се забавят в събота.

Русия предстои да разгледа решението, което „засяга цялостната ситуация с енергийните доставки за европейските държави“, заяви миналата седмица руският министър на енергетиката Александър Новак.

Според Яфимава не е изключено Москва да използва решението и като причина за увеличаването на риска от недостиг на газ през зимата.

„Решението увеличава натиска върху ситуацията с доставките в Европа“, посочва Яфимава. „То не беше очаквано и времето, в което става, е много странно, малко преди тристранните преговори за руско-украинското споразумение“, посочи още експертът.

САЩ и Полша са сред основните противници на проекта „Северен поток 2“, който удвоява капацитета на действащия в момента „Северен поток“. Втората тръба трябва да бъде завършена тази година, но около нея продължава да витае несигурност заради трудностите с получаване на разрешителни за строителство в държавите, през които трябва да премине. В същото време доставките от Русия през украинската газопреносна мрежа може да бъдат замразени, ако изтичащата сделка за транзит не бъде подновена до края на годината.

Последното решение на Съда на ЕС отдалечава още повече Русия от Европа, както и от сключването на сделка с Украйна, тъй като допълнително нанася удар и по малкото останала добра воля, смята Яфимава.

Според нея дългосрочно споразумение би могло да бъде сключено в замяна на премахване на пречките пред „Северен поток 2“, но решението за „Опал“ прави това все по-малко вероятно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Така е импе обаче на картата Румъния свети..... защо ли ? Защото си копат сигурно петрол и газ за разликаот нас които пак си бъркаме в носа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Стоянчо, не ти ли омръзна да ръсиш едни и същи небивалици, на които никой не вярва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 11
vzhekoff
преди 4 години
От ефрейторчето пак вони на шльокавица от по 2.50 лв. литъра :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 4 години
"Умнико", ти с китайци работа имал ли си? Наясно ли си че Силата на Сибир няма да се изплати 50 години. Китайците накрая дадоха парите, но фактически предплатиха доставките на газ за десетилетия напред. А и крайната цена още не е определена и тепърва китайците ще ги въртят на шиш. От целия цирк Ротенберг и Тимченко прибраха едни пари. По друг начин няма как да се определи цената от 27 000 000 $ за километър тръба, "умнико". А също така"умнико" знаеш ли, че имаше проектиран газопровод от Сахалин за Китай. Даже бе насрочен търг за тръбите който се отмени, както и целия проект. Та въпроса ми, ти с китайци имал ли си работа "умнико"?PS Много здраве на всички русофили от бача Стоян, съда на ЕС и целия китайски народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 9
khao
преди 4 години
или да обобщим глууупостите дето си написал, зада не се морят колегите с тоя тежък текст ...тоест когато едно политическо решение е взето от русия, то е икономически обосновано ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 23
4i40
преди 4 години
" Най - големият пазар на ГАЗПРОМ..." беше ЕВропа....Китайците искат и ще получат всичката газ на Русия, която е излишна на Европа...Лошото за старата госпожа е, че Москва може да реши "старата госпожа" да издуха супата ( не само ) и да се оправя както може...Това е тъпо и не пазарно..Когато политиката измества икономическия интерес, бизнесът страда а от там и обикновенните хора...( ще го усетят украинците, после поляците а може би и вечните губещи - ние българите)Ноооо, ако нашият тиквар знаеше приказката на китайците за цвета на котката, щеше да е малко по-различно ....Кво да праим - "аз съм ***, вие сте прости, ще управлявам докато бащицата ме вземе при себе си...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 18
Вся власть Советам!
преди 4 години
От десетки години Русия (преди това СССР) използва износа на енергоносители като средство за постигане на политически цели. Сега някакъв съд взел политическо решение по въпроса. Русия на ощипана ли се прави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 25
Императорът
преди 4 години
...защото - право казва авторът - алтернатива на Газпром просто няма. Дори полската шляхтичка измeт, дето много врещи, не може без руският газ - Полша е най-големия клиент на Газпром в ЦИЕ. Много като знаят, що не скъсат договорът с Газпром, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 24
Императорът
преди 4 години
И колко точно голям дял от чуждестранния доход на Русия идва от продажбата на газ? Да напомням ли, че Газпром е на 50% частна компания? Горката Русия, ако чака Газпром да я храни - авторът май мисли, че това е нещо като малко по-голяма украйна.А това, че "над една трета" от природния газ в Европа идва от Русия, е скромничко казано. Въобще - както казах и преди - Европа трябва да си следва своя интерес - а не интересът на САЩ и на укрите. Защото Газпром ще си намери пазар - на 1.12. тръгва Силата на Сибир, там е подписан договор за втори газопровод, има договор и с Япония... ама при разрив с Европа - Европа ще изреве на умряло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още