IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болнични организации искат запазване на солидарността в здравното осигуряване

Настояват и за незабавно изплащане на изработената от лечебните заведения надлимитна дейност за минали години

17:22 | 20.09.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Болничните организации в България се обединяват около предложението да се възстанови солидарният принцип в здравното осигуряване. Това се посочва в обща позиция на организациите във връзка обсъждането на бюджета на НЗОК за 2020 г.

Болничните асоциации настояват всеки българин да заплаща здравната си осигуровка в определения размер от 8%, а за категориите български граждани, осигурявани от държавата, републиканският бюджет да внася на 12 равни месечни вноски пълния им размер както всички останали граждани.

По предварителни разчети така приходите за здраве ще се увеличат с над 1 млрд. лева, което ще промени финансовата макрорамка на бюджета за здраве, ще премахне неравнопоставеността на българските пациенти и ще доближи финансирането на болничната медицинска помощ до реалните й стойности, посочва се в съобщението на Болничните организации. 

Те настояват и за незабавно изплащане на изработената от лечебните заведения надлимитна дейност за минали години.

Относно предложените от здравния министър промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина се посочва, че със законопроекта отново се прави опит за  концептуални промени, относими към други нормативни актове, в т.ч. темата за необходимостта от доплащания.

Организациите са разгледали няколко модела за остойностяване на системата от клинични пътеки, приложени в други държави и ще предоставят на МЗ идеен вариант за действителни стойности на здравните услуги.

 

 

 

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
penman
преди 4 години
Да отрежат финансирането на частните болници от НЗОК и парите ще стигат, а при сегашната система колкото и средства да се налеят, все ще се "усвоят" от частниците. Ама няма да стане, защото зад всяка частна болница стоят на хранилка политици от различни партии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още