IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Булсатком“ в опит да излезе от перфектната буря

До края на октомври компанията ще завърши преструктурирането си благодарение на нов капитал в размер на 60 млн. лева

13:42 | 01.10.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Офис на&nbsp;Булсатком. <em>Снимка: Компанията</em></p>

Офис на Булсатком. Снимка: Компанията

Телевизионният доставчик „Булсатком“ се насочва към финалната фаза на своето преструктуриране след тежката финансова криза, в която изпадна през 2017 г. Това обяви на Макс Зиф, който в момента заема длъжността главен изпълнителен директор и главен директор „Преструктуриране“ в  „Булсатком“.

„До края на октомври трябва да сме приключили с преструктурирането на компанията, като привлечем около 60 млн. лева, за да стабилизираме дружеството и да инвестираме в неговото бъдеще“, коментира той.

След преструктурирането размерът на задълженията на „Булсатком“ ще бъде намален с над 80% до около 140 млн. лева, в които влиза и новият капитал.  

По думите на Зиф първоначалните кредитори (консорциум от банки, водени от Deutsche Bank – London), не са успели да постигнат съгласие за преструктурирането, което е наложило замяната им. От старите кредитори остана единствено Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), а новоприсъединилите се са британският фонд за подценени активи Blantyre Capital и Българската банка за развитие (ББР).

Благодарение на новите кредитори са освободени над 20 млн. лева блокирани средства, с които са заплатени задълженията на дружеството към Националната агенция за приходите, уточняват от компанията.

„Постигнахме споразумения за уреждане на нашите дългове към основните доставчици на съдържание и започнахме да изпълняваме тези задължения“, коментира Зиф. Сключено е и споразумение по иск, заведен от SSL, производител на сателита BulgariaSat-1, довел компанията близо до финансовия крах. 

Всичко това е постигнато, след като в края на август „Булсатком“ е получила 15 млн. лева авансово от общата сума от 60 млн. лева, за да успее да се стабилизира.

В момента се финализира споразумение за уреждане на задълженията към Bulgaria Sat и нейния кредитор. Съгласно него „Булсатком“ ще продължи да работи с досегашния си доставчик на сателитни услуги Hellas Sat, което означава, че по-голямата част от задълженията към Bulgaria Sat ще бъдат изчистени. Сключен е нов 10-годишен договор с Hellas Sat, от който вече са изминали година и половина.

Кредиторите ще получат дялове в компанията и ще станат акционери заедно с единия от основателите ѝ - Пламен Генчев, който остава на позицията на председател. С оглед на преструктурирането не се предвижда изплащането на дивидент на акционерите в обозримо бъдеще, уточни още Зеф.

Новата акционерна структура ще влезе в сила до края на октомври 2019 г., като не се предвижда има мажоритарен акционер.

Перфектната буря

По думите на Зеф „Булсатком“ излиза от ситуация на перфектната буря. Основаната от Пламен Генчев и Максим Заяков преди повече от 10 години компания се сблъска със сериозен финансов проблем преди две години. Това се случи след решението за закупуване на първия български сателит BulgariaSat-1. За целта тогава беше създадена компанията Bulgaria Sat, с идеята да се излъчват повече канали и да се привличат повече клиенти. Тогава беше изтеглен кредит от 170 млн. лева от международната група кредитори с идеята по-голямата част от сумата да се прехвърли на Bulgaria Sat като аванс за сателита.

„Това беше смел ход, но за съжаление имаше някои непредвидени затруднения“, коментира Зиф. „Разходите за сателита се оказаха по-високи от очакваните. Имаше забавяне в доставката на сателита. Разходите и рисковете, свързани с пренасочването на почти 1 млн. сателитни чинии, бяха по-големи, отколкото очаквахме. А очакваният ръст на абонатите, за да се финансират разходите, не можа да бъде постигнат“.

В крайна сметка до края на 2016 г. се стигна до ситуация, в която компанията не успяваше да обслужи дълга си и през юни 2017 г. не успя да плати лихвата и главницата към своя кредитор. Това е и моментът, в който кредиторите са препоръчали наемането на Зеф – експерт, специализиран във финансовото и оперативното преструктуриране в Източна Европа, който работи у нас с фирмата си Serdica Financial Services, ръководена от Борислав Ботев.

Скоро след появатана Зеф кризата в „Булсатком“ доведе до оттеглянето на единия от основателите ѝ – Максим Заяков, който я напусна през юни 2018 г. и фокусира дейността си върху Bulgaria Sat и участието си в други фирми.

След оздравяването

Зеф даде заявка, че ще остане да работи в компанията, докато с Пламен Генчев не определят „най-добрия дългосрочен управленски екип“.

Спестените от дивидент средства ще се инвестират в дружеството, включително в обучения на служителите.

В месеците до края на годината трябва да бъде решено и какво ще се случва с мобилната инфраструктура на компанията, защото на този етап в нея не може да се инвестира. По думите на Зеф в момента „Булсатком“ не се подготвя за продажба, въпреки че като цяло се наблюдава силен интерес към сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
ivs
преди 4 години
От алчност така става ... приискало им се сателит който никой не ползва. Телевизията им и тя залязва ....Това са макс телеком номер 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Спящият бик
преди 4 години
За покойника - или добро, или нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
Ruddy
преди 4 години
Преди 5 години,казах на операторката по телефона,че нейните шефове най вероятно,ще слязат от лъскавите си коли до 7-8 години и за съжаление(защото заради тези парвенюта и доста хора ще си загубят работата)съм познал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
пасъм
преди 4 години
Като прочетох ББР и малко настръхнах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още