IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поляците с ипотеки в швейцарски франкове спечелиха важна битка пред Съда на ЕС

Над 20% от ипотечните кредити в Полша са в швейцарската валута

10:29 | 04.10.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Около половин милион задлъжнели собственици на жилища в Полша спечелиха битката си да бъдат освободени от обременяващите ипотечни кредити в швейцарски франкове, предава ВВС.

Швейцарската валута удвои стойността си от 2008 г. насам, което увеличи значително дълга на притежателите на ипотечни кредити.

Но Съдът на ЕС постанови, че те могат да поискат от полските съдилища да им позволят да обърнат ипотечните си кредити в полски злоти.

Над 20% от ипотечните кредити в Полша са в швейцарски франкове.

Финансовият министър Йежи Квечински заяви, че това е добра новина за потребителите, но решението беше неочакван удар за банковия сектор в Полша. Официални представители заявиха, че банките се готвят за загуби в размер на десетки милиарди злоти.

Какво се обърка?

Около 700 хил. полски домакинства изтеглиха ипотечни кредити в чуждестранна валута през годините след присъединяването на Полша към Европейския съюз през 2004 г. В Полша те станаха известни като „франковици“.

Случаят не е уникален за Полша – унгарци, хървати и австрийци направиха същото, привлечени от ниските лихвени проценти.

По онова време полската валута беше силна, но започна да поевтинява след началото на финансовата криза, когато швейцарският франк повиши стойността си. Най-големият удар дойде през 2015 г., когато швейцарският франк беше освободен от валутния си таван спрямо еврото.

Много поляци изтеглиха ипотечните си кредити, когато франкът се разменяше за по-малко от две злоти. До 2015 г. франкът повиши стойността си до пет злоти, след което поевтиня до четири злоти. Това означава, че дори сега много поляци трябва да плащат два пъти повече от първоначалния си дълг.

Във върховия си момент половината от ипотечните кредити в Полша бяха в швейцарски франкове, а сега делът им е 12%, сочат данни на компанията на финансови услуги Erste Group.

Защо се намеси Съдът на ЕС?

Камил и Юстина Дзюбак оспорили условията на ипотечния си кредит пред съд във Варшава, заявявайки, че обвързването му със швейцарския франк е недействително, защото банката е могла да фиксира сама обменния курс.

Двойката беше сред 16 700-те поляци, които заведоха дела с искане кредитите им да бъдат обърнати в злоти.

Впоследствие семейство Дзюбак завежда иск и пред Съда на ЕС в Люксембург, който вчера постанови, че директивите на съюза „не изключват анулирането на тези договори“. Той позволи на двойката да поиска от полските съдилища да обърнат кредитите им в злоти, откривайки пътя за вероятно хиляди други искове.

След оповестяването на решението Юстина Дзюбак заяви пред репортери, че потребителите не трябва да се страхуват да отправят предизвикателство към банките. „Много съм доволна, разбира се. Надявам се моята история да се превърне в пример за останалите. Не се страхувайте, борете се“, каза тя и допълни, че децата й са й дали сила да се бори.

Какво означава решението на съда за банките?

Макар анализатори да твърдят, че решението не е категорично, то може да окаже сериозно влияние върху целия банков сектор в Полша и по-широката полска икономика.

Ако всички ипотечни кредити в швейцарски франкове бъдат обърнати в полски злоти, това може да струва на банките между 20 млрд. и 60 млрд. злоти (4,6 -14 млрд. евро). Това е между 1,5 и 5 пъти повече от нетната печалта на банковия сектор за миналата година.

Книжата на най-голямата полска банка PKB Bank Polski поевтиняха с 2% в четвъртък, но полският финансов регулатор съобщи, че банките имат силна капиталова база и могат да поемат потенциални загуби.

Собствениците на жилища обаче ще трябва да спечелят делата си пред полските съдилища, а разходите по обръщането на кредитите в злоти може да бъдат разпределени за няколко години напред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
услугите предоставяни от банките са тотално ненужни за обикновения гражданин ... създава само ядове и никаква полза от нея, освен да обеднееш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още