IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демокрацията в Полша и Унгария е жива

Варшава и Будапеща направиха грешки, но техните граждани не се отказаха от демокрацията

16:49 | 15.10.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Орбан не е доволен от местните избори в Унгария. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Орбан не е доволен от местните избори в Унгария. Снимка: Ройтерс

След падането на комунизма бивши съветски сателити като Унгария и Полша показаха, че страните, обременени от държавния контрол, могат да процъфтяват като капиталистически демокрации. Днес мнозина на Запад се притесняват, че Будапеща и Варшава отново стават авторитарни, но изборите в неделя показаха, че демокрацията е жива и в двете страни, пише Wall Street Journal. 

Полската консервативна управляваща партия „Право и справедливост“ (ПиС) спечели малко под 44% от гласовете на парламентарните избори в неделя при висока избирателна активност. Това е солиден, но все пак разочароващ резултат за ПиС. Партията подобри резултата си спрямо 2015 г., но е напът да загуби мнозинството си в горната камара на Парламента и може да се нуждае от помощ от крайно дясната Конфедерационна партия, за да сформира правителство в по-важния Сейм, или долната камара. Опозицията спечели повече отколкото преди четири години, но въпреки това основната центристка група изостана с около 20 процентни пункта.

Бюрократите от Европейския съюз няма да бъдат развълнувани. От идването си на власт през 2015 г. ПиС се кара с Брюксел заради околната среда и свободата на словото, както и поради партийната политизиция в съдебната система и държавните медии. Международната преса се фокусира върху тези спорове. И все пак ПиС продължи с разширяването на социалната държава и подкрепата за традиционните ценности, което резонира в силно католическата страна, чийто средногодишен темп на икономически растеж през последния четвърт век е над 4%.

Голяма част от критиките към Пис са основателни. Страната трябваше да приватизира държавните медии, вместо да ги превръща в полска версия на Russia Today. Ранната версия на закон, ограничаващ речта за Холокоста, беше опасна, а отговорът на правителството на широкото недоволство на обществеността от полската съдебна система отиде твърде далеч.

Но Полша все още има жизнена медийна култура, която е свободна да критикува управляващата партия. Законът за Холокоста беше преразгледан след глобална критика, а промените в съдебната система бяха стопирани на фона на силните протести. Може би ПиС се стреми да установи постоянно еднопартийно управление в Полша, но има малко индикации, че поляците ще го толерират. Страната има 17 премиери за 30 години. Около 90% от поляците подкрепят оставането в ЕС и ще накажат лидерите, които заплашват позициите на Варшава в Брюксел.

Икономическата програма на ПиС е популярна сега, но може да бъде преразгледана от партията. Полша не е имала рецесия от 1991 г., а брутният вътрешен продукт се увеличи с 5,1% през 2018 г. Подобно на много отскоро проспериращи страни обаче, Полша започва да приема икономическия прогрес за даденост. Ако ПиС не може да поддържа този растеж - а разширяването на социалната държава на фона на демографския спад няма да помогне - политическата й подкрепа ще намалее.

В близката Унгария министър-председателят Виктор Орбан ерозира демократичните норми по-значително от своите полски колеги. Опозицията обаче не е мъртва. Орбан претърпя най-големия си демократичен неуспех от десетилетие в неделя, когато либерален кандидат победи с шест пункта избора на неговата партия Фидес за кмет на Будапеща. Нелибералната демокрация на Орбан е обезпокоителна, но Будапеща не е Москва.

Западноевропейската паника относно демокрацията в Централна Европа носи в себе си нещо повече от културна снизходителност. Варшава и Будапеща направиха грешки, но техните граждани не се отказаха от демокрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
tigerdragon
преди 4 години
Вых! Отдавна не бях чел статии тук, отварям - и що да видя: все едно PR-ката на хамериканската Демократическа партия е писала статията... Защо ни превеждате тази бълвоч?Наистина не мога да разбера хората, които не получават пари от някоя от организациите на Сорос или не са се закачили да източват еврофондове или нещо друго свръхкорумпирано, а продължават да подкрепят Брюксел пред Вишеградската четворка и либерастията пред традиционалистите. Има ли изобщо такива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
majnata
преди 4 години
бидонът , няма смисъл да ни обясняваш , че си лебераст и сорросоид ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Демек: когато хората гласуват за Виктор - това е авторитарство,когато гласува срещу Виктор - това е демокрация ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още