IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Никога няма да обявим примирие

Майк Пенс и Майк Помпео ще посредничат в преговорите в рамките на военния конфликт между Турция и кюрдите до Анкара

08:33 | 16.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

 

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ще се присъедини в сряда към държавния секретар Майк Помпео, за да посредничи във военния конфликт между Турция и кюрдите. Това обяви американският президент Доналд Тръмп във вторник във Вашингтон. „Утре ще си тръгнат", каза той. Целта е да се постигне примирие в конфликта.

Съветникът по националната сигурност Робърт О'Брайън и специалният пратеник на САЩ за коалицията срещу Ислямска държава Джеймс Джефри ще се присъединят към делегацията. Двустранна среща между Пенс и турския президент Реджеп Тайип Ердоган е насрочена за четвъртък.

Турският президент обаче категорично отхвърли исканията на САЩ за незабавно прекратяване на огъня. „Никога няма да обявим прекратяване на огъня", каза той във вторник в разговор с журналисти от CNN-Türk при завръщането си от посещение в Азербайджан. Турските войски ще трябва да стигнат до целта си и тя е създаването на защитна зона по границата, заяви още президентът.

Преди това руският министър на отбраната Сергей Шойгу разговаря с американския си колега Марк Еспер за турската военна офанзива в Северна Сирия. Министрите са говорили в телефонен разговор „по въпроси от взаимен интерес в контекста на ситуацията в Сирия", заяви руското министерство на отбраната във вторник. Детайли не бяха споменати.

Москва съобщи, че руски военни полицаи са разположени между турските части и сирийската армия в северния сирийски град Манбиж. Министерството на отбраната било в тясна връзка с Турция.

В понеделник вечерта САЩ наложиха санкции срещу Турция заради турската военна офанзива в Северна Сирия и поискаха незабавно прекратяване на огъня. Тръмп подчерта във вторник, че санкциите могат да бъдат удължени, ако досегашните стъпки нямат ефект.

Ердоган обаче продължи офанзивата във вторник въпреки санкциите на САЩ. В северна Сирия турската армия продължи да води ожесточени битки с кюрдската милиция YP.

Анкара оправдава военната операция в съседната страна с правото си на самозащита. Турция гледа на YPG като на терористична организация. YPG поддържа тесни контакти с забранената кюрдска работническа партия ПКК, която е в списъка на терористите в САЩ и Европа.

С оглед на продължаващата офанзива в момента САЩ заплашват Турция с допълнителни санкции. „Планът е да се увеличи натискът", заяви американски правителствен служител във вторник. Целта е да се накара Турция да обяви примирие. Освен това сухопътните сили не трябва да напредват допълнително. Освен това може да се стигне до увеличаване на санкциите. Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече замрази преговорите по търговска сделка и повиши митата върху турската стомана до 50 процента.

Междувременно след безредиците при демонстрация на кюрди срещу турската военна офанзива в Северна Сирия в Германия, турският посланик в Германия Али Кемал Айдин призова за спокойствие в медиите на издателство Funke. Не трябвало да се стига до провокации при подобни терористични действия. От федералните и държавните власти той очаквал „засилени мерки за сигурност и по-голямо внимание към защитата на живота и имуществото на нашите граждани".

Турско кафене и турска будка бяха нападнати и повредени в понеделник вечерта по време на демонстрация от кюрдите в Херне, провинция Северен Рейн-Вестфалия. Петима души бяха ранени.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
Yanis83
преди 4 години
Пълно самозабравяне,това е диагнозата. Вярно е,че К.Ататюрк превърна Турция в светска държава,но икономически се развиха благодарение на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Е какво право имат да си организират защитни зони в чужди държави ?!?!То така могат да организират и в България ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още