IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай облекчава бизнес условията за чуждестранните банки

Пекин няма да позволи принудително прехвърляне на технологии от чуждестранни фирми, ангажира се още правителството

22:49 | 16.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай ще премахне бизнес ограниченията за чуждестранни банки, брокерски къщи и фирми за управление на средства, съобщи държавната китайска телевизия, цитирана от Ройтерс.

Решението е взето на правителствено заседание, председателствано от премиера Ли Къцян.


Пекин полага още повече усилия за отваряне на финансовия сектор на фона на търговската война със САЩ. По-големият достъп до китайския финансов сектор е сред исканията на Вашингтон.


Кабинетът не уточнява какви ще бъдат последиците от премахването на ограниченията.

Китай също така ще подкрепи усилията на местните власти за привличане на повече чуждестранни инвестиции и ще даде на чуждестранните инвеститори повече свобода за кредитиране от чужбина. 


Пекин няма да позволи принудително прехвърляне на технологии от чуждестранни фирми, ангажира се още правителството.

Как това ще се отрази на икономиката засега не е ясно. Стабилизирането на чуждестранните инвестиции е част от политиката на Пекин за стимулиране на забавящата се икономика, която страда от търговския спор със САЩ. Миналата седмица Пекин обяви твърд график за пълно отваряне догодина на брокерските къщи, фирмите за търговия с фючърси и взаимните фондове за чуждестранни инвеститори. Това е най-новата стъпка за дерегулация на китайския финансов сектор, възлизащ на трилиони долари.

Преките инвестиции на Китай в чужбина за първите девет месеца на годината възлизат на 555,11 милиарда юана (78,6 милиарда долара), което е с 3,8 процента повече спрямо аналогичния период преди година, съобщи днес министерството на търговията, цитирано от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 4 години
ДЕРЕГУЛАЦИЯТА на китайския финансов пазар е голям успех на Тръмп наложен след заплахата му да отстрани от фондовата борса на САЩ листването на акции на китайски компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още