IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Снежана Стойчева: Лошите практики в брокерския бранш не намаляват, а се развиват

За пазара на жилищни имоти в големите градове годината ще свърши така, както и започна – с изчакване, твърди мениджърът на Imoti.net

11:00 | 21.10.19 г. 7
<p>
	<em>Снежана Стойчева, Снимка: Investor Media Group</em></p>

Снежана Стойчева, Снимка: Investor Media Group

Всеизвестен факт е, че бизнесът с имоти има значителен дял от българската икономика, а сделките в сектора са предимно за големи суми – стотици хиляди, дори милиони лева.

"За съжаление обаче в бизнеса с имоти няма никаква регулация, нито дори елементарно изискване за образование за брокерите на недвижими имоти. От години се говори за държавно регулиране на бранша и за приемане на закон, но все още нищо не е придвижено. Смятам, че това няма да продължи дълго и когато дойде моментът, брокерите ще трябва да отговорят на изискването за подходящо образование, придобита квалификация и получен сертификат“, казва Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net, част от Investor Media Group, към който принадлежи и Investor.bg.

Точно тази липса на пазара ще се опита да запълни новата магистърска програма „Брокерство и оценяване на недвижими имоти“ във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Тя ще се осъществява съвместно с водещия сайт за недвижими имоти Imoti.net. До изтичането на крайния срок за приемане на документи остават само пет дни.

Магистратурата е и логично продължение на усилията на Imoti.net да работи в полза на добрите практики при сделките с имоти. Тя е насочена към всеки, който иска да се развива в областта на недвижимите имоти като брокер или оценител. „Програмата дава различни възможности - бакалаври с икономическо, но и с неикономическо образование могат да придобият магистърска степен за този сектор. Помислили сме и за хората с опит, които отдавна практикуват тези дейности, но не са легитимирали знанията си. Те ще могат да се обучават в квалификационен курс за  брокери или оценители на недвижими имоти и да получат удостоверение за преминатото обучение“, обяснява Стойчева.

Според нея лошите практики в брокерския бранш не намаляват, а се развиват и се появяват нови некоректни схеми на работа. „Фалшиви, измислени обяви при рекламата на имоти е най-широко разпространената практика. Това е лошо, неприятно, досадно, но не толкова опасно и притеснително. Imoti.net като отговорна компания, която цели да предложи на своите потребители реални обяви, има сериозен напредък в решаването на проблема и вече 98% от обявите в сайта са реални. По-сериозни са лошите практики при взаимоотношенията брокер – клиент, когато едната страна се чувства неудовлетворена. Понякога стремежът на брокера за бързи сделка и пари ощетява клиента. А недоверието в компетентността на брокера може да провокира клиента да търси причини и начини да го заобиколи. Тук не говорим за престъпните  практики, които все пак са по-редки случаи. Но тъй като към сделка с имот човек пристъпва един-два пъти в живота си и се налага да борави с големи суми пари, много е важно лошите практики да бъдат ограничени.  Теоретичната и практическата подготовка на брокерите на недвижими имоти ще помогне в тази насока“, смята Стойчева.

Според мениджърa на Imoti.net най-добрият начин за изчистване на лошите практики е чрез саморегулация, както е в някои европейски страни. Проучвания в България обаче сочат, че браншът не е готов за това. „Държавната регулация е предпочитана от сектора, но все още предложеният законопроект не е на дневен ред.  Задължително е брокерите, агенциите, браншовите организации да участват активно в подготовката и обсъждането на закон, който да регулира посредничеството при сделки с имоти, и да постави ясни критерии за образование и квалификация, за да се упражнява тази дейност. Този процес трябва да бъде перманентен, т.е. брокерите, агентите трябва периодично да актуализират и надграждат знанията си“, смята Стойчева.

„От доста време бизнесът с недвижими имоти е умишлено неглижиран. Липсата на регулация позволи на много хора да действат като брокери на недвижими имоти, когато останат без работа или в свободното си време. Това не трябва да продължава, защото този бизнес борави с големи парични потоци. Струва ми се, че колкото повече се отлага регулацията, толкова по-голяма става вероятността да се стигне до задължително реализиране на сделките с имоти само чрез лицензиран брокер“, казва Стойчева. 

Според нея устойчивото развитие на българската икономика, растящите доходи на населението и ниските лихви по ипотечните кредити създават условия за динамичен пазар на имоти и превес на сделките с имоти ново строителство. „Но към момента очакванията са, че от следващата година темпото ще се забави. Агенциите и брокерите на недвижими имоти ще трябва да отговорят на икономическите промени, на навлизането на новите технологии, на растящите изисквания на клиентите. В един свиващ се пазар на имоти конкуренцията в бранша ще наложи отпадането на някои дребни, недобре подготвени участници, както агенции, така и брокери. И поради тази причина подготовката в магистърската програма „Брокерство и оценяване на недвижими имоти“ ще разшири възможностите за реализация и ще съдейства за по-ефективна конкуренция“, казва Стойчева.

По отношение на развитието на пазара на жилищни имоти в големите градове тази година тя отбелязва, че годината е започнала с изчакване и прогнозира, че така и ще завърши. „Ръстът на сделките и на цените на имотите през тази година отразяват преди всичко реализацията на имотите ново строителство, като в това отношение особено се откроиха София и Пловдив. Ваканционните имоти също привлякоха интерес. Докато лихвите по ипотечните кредити са на тези рекордно ниски за България нива, пазарът ще остане близо до сегашното си темпо на развитие. Имотите на добри локации, качествено и енергоефективно изпълнените сгради винаги ще държат висока цена“, отбелязва Стойчева.

Обучението по специалността „Брокерство и оценяване на недвижими имоти“ е в задочна форма. Студентите ще изучават основи на финансите, счетоводството, застраховането и маркетинга и ще имат възможност да усвоят и тънкостите на търговското право, бизнес статистиките и инвестициите. Сред дисциплините в учебната програма са още „Пазари на недвижими имоти“, „Правни аспекти на търговията с недвижими имоти“, „Управление на продажбите“, Управление на портфейл“, „Финансови показатели при анализа на недвижими имоти“.

Специалността предлага придобиване на магистърска степен при завършване, но и възможност да се завърши само един от курсовете – за брокер или за оценител на недвижими имоти и да се получи сертификат за усвоените знания и умения.

Сред преподавателите в новата магистърска програма „Брокерство и оценяване на недвижими имоти“ са едни от водещите експерти в България, сред които доц. д-р Маню Моравенов, проф. д-р Боян Дуранкев, доц. Любка Ценова и доц. д-р Даниела Илиева.

Повече за програмата може да намерите ТУК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan_penev
преди 4 години
Откраднал е 50 000 долара от фирмата, която управлява.Управлява капитал от 9 милиарда, които може би и тях ще открадне.Откраднал единствените пари от старата си фирма - 50к лева, като отворил за 1 ден сметка на компанията в райфайзенбанк, изтелглил парите в брой и после я закрил- квесторката го хванала и сега разследват Маню Моравенов. Какво да очакваме от него като CEO na BFB - там има 9 милиарда за крадене ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
simona_miteva
преди 4 години
Замесеният в корупционни схеми доц. д-р Маню Моравенов е предложен да влезе всъстава на Съветът на директорите на Българска фондова борса (БФБ) на мястото надосегашния изпълнителния директор Иван Такев.Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но далиимето и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността? И защочовек откраднал 11 милиарда публични средства ще заема толкова висок пост? Именнозаради неясен произход на средства и липсващите баснословни суми са причината г-нМоравенов да бъде обект на масови разпити от органите на реда. В момента се водиразследване за финансови пирамиди, които е управлявал в сферата на капиталовите пазарии използването на сладки държавни постове, които е заемал през годините.Публична тайна е, че Моравенов, бе уволнен от поста си на изпълнителен директор наинвестиционния посредник Фоукъл Пойнт Инвестмънтс АД и &quot;Феърплей пропъртис&quot;АД след като собственикът на компанията Марио Захариев стана жертва нанепрофесионалното отношение и схеми уронващи престижа на компанията. Безкрайнижалби и недоволни клиенти, загубени партньорства и откраднати пари, станаха причина,така известния капацитет да бъде отстранен от длъжност.Каква е връзката на Маню Моравенов с кмета на Созопол е другият въпрос, на които сетърси истинският отговор. Моравенов е помагал на Панайот Рейзи в присвояването насредства в особено големи размери и документални престъпления.По времето когато Моравенов управлява &quot;Феърплей пропъртис&quot;, компанията купиватърговски сгради, басейн и нови апартаменти във ваканционното селище Санта Марина, вСозопол. С фалшиви документи и фирми фантоми, той присвоява големи суми отприходите на комплекса, за лична облага като за пореден път ощетява дружеството, коетоуправлява.Ще продължава ли Моравенов да заема редица ръководни длъжности в институции илинай-накрая ще попадне под надзора на закона предстои да разберем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Reneta
преди 4 години
Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но далиимето и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
bonboniera29
преди 4 години
Точно ииспанските брокери не давай за пример. Там лъжите са огромни и обществено "оправдани". Никой не се сърди за "неточности".Освен това, там цените са обосновани, а не измислени. Икам да кажа, че когато нещо е евтино, СЪС СИГУРНОСТ Е СКАПАНО, ЛОШО И ПАРИТЕ СА МУ ИСТИНСКИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 1
Ivel
преди 4 години
Лоша практика е изобщо да има брокери. Аз на брокери пари не давам, намирам винаги собственика, колкото и да крият в текстовете и снимките винаги оставят следа и не е трудно да се изчисли кой е реалния продавач. Така и така не вършат никъва работа и не носят никъква отговорност към продавача, по-добре да ги няма. Да не разказвам за още по-лоши брокерски практики, как се договарят с нотариусите да надуят таксата към купувача и после нотариусите им връщат на брокера част от таксата. Мога да посоча такива агенции със звънки имена, доказано ползвайки такава практика. С половин дума, *** са, затова ги заобкаляйте както можете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 2
Ernan Kortes
преди 4 години
Хората не осъзнават че с парите си хранят такива ***. Само за 12 месеца, ако се спрат огледите на жилища, независимо кой, колко зор има да купува, и на пазара на имоти ще настане ефекта на доминото. Най - големия страх на брокерите на недвижими имоти е, когато настане тишина в офисите и телефоните спрат да звънят, и интереса към огледи на офертите отиде към нулата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 2
Yanis83
преди 4 години
Познавам едно такова "псевдо-брокер"семейство.Опредено има файда (както се изразяват те самите)При последният ми разговор с тях се хвалеха колко будали с пари имало,такива с собствени средства и такива с отпуснати кредити. Грехота било да не се тарашели балъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 3
Mirilai-lai
преди 4 години
така е, отлагането на пръсването само го прави по-гръмовно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 2
крас
преди 4 години
КАК ВИ ИЗГЛЕЖДАТ ТЕЗИ ЦЕНИ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ В БАРСЕЛОНА : https://***.idealista.com/inmueble/85775832/ИЛИ ПЪК ТОВА В ГРЕНАДА: https://***.idealista.com/inmueble/87386602/ИЛИ ПЪК ТОВА ВЪВ ВАЛЕНСИЯ: https://***.idealista.com/inmueble/38048179/ИЛИ ТОВА ПЪК В КОРДОВА: https://***.idealista.com/inmueble/857925/А ТОВА Е ЗА РОМАНТИЦИ И ПЕНСИОНЕРИ:https://***.idealista.com/inmueble/38567423/foto/57/ХОРАТА ТЪРСЕЩИ ЖИЛИЩА У НАС СЕ ОРИЕНТИРАХА КЪМ СЪСЕДИТЕ И НАЙ ВЕЧЕ КЪМ ГЪРЦИЯ. Това доведе до скок на цените в Гърция и пълен блокаж на продажбите у нас.У НАС ИМА НАДУТ ДО ПРЪСКАНЕ СТРОИТЕЛЕН БАЛОН , КОЙТО В ДАДЕН МОМЕНТ ЩЕ ПОМЕТЕ И БАНКИ И ЦЯЛАТА ДЪРЖАВНА СИСТЕМА!!ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ВСЕ ТАКА НЕУМОРНО ДА НАДУВАТЕ ЦЕНИТЕ!КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ГИ НАДУВАТЕ , ТОЛКОВА ПО ГОЛЯМ ЩЕ Е ГЪРМЕЖЪТ !!НАСЛУКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още