IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иво Коларов: ЕЦБ не може да направи друго в момента освен да държи ниски лихвите

Икономиката е достигнала своя физически предел, смята финансовият анализатор

22:44 | 24.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Централните банки продължават експанзионистичната си политика и се опитват да движат икономиката все по-напред. Тя обаче вече започна да среща физическите граници на това, че няма достатъчно хора, които да работят, както и достатъчно хора, които да купуват. Това каза Иво Коларов, финансов анализатор, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Според Коларов Европейската централна банка (ЕЦБ) за момента няма друг ход, освен да държи лихвите ниски, докато не изпълни целта за инфлация от 2%.

„Проблемът е, че инфлацията се таргетира като хармонизиран индекс на потребителските цени“, посочи той, като отбеляза, че докато петролът е на се търгува на цена от около 70 долара за барел няма как целта за инфлацията да бъде постигната.

„Единственото, което остава да се случи, е инфлация, стимулирана от печатането на пари. Това обаче не стана при предходния рунд от количествени улеснения, едва ли ще се случи и сега, когато икономиката расте с толкова бавни темпове“, коментира още Коларов.

Очакванията му са, че е много вероятно Федералният резерв на САЩ също да пристъпи към намаляване на лихвите на следващото си заседание.

„Проблемът в САЩ е многоаспектен – безработицата е изключително ниска, а от друга страна доларовият индекс е близо до 100 пункта“, отбеляза той.

Вижте краткото видео.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още