IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните и газовите компании трябва да свият добива с една трета в името на климата

Производителите на изкопаеми течни горива е необходимо да свият производството с 35% до 2040 г., за да подкрепят Парижкото споразумение

15:06 | 04.11.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-големите световни производители на изкопаеми течни горива трябва да намалят комбинираното производство на петрол и газ с 35% до 2040 г., за да отговорят на колективните амбиции на Парижкото споразумение за климата и да ограничат глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий, пише Euractiv, позовавайки се на нов доклад на Carbon Tracker.

Според доклада световният въглероден бюджет (общото годишно световно количество на парникови газове, които се отделят в атмосферата – бел. ред.) за ограничаване на повишаването на температурата до 1,5 и 1,75 градуса по Целзий ще бъде надвишен съответно за 13 години и 24 години. 

Въпреки това одобрените проекти за петрол и газ, които все още предстои да бъдат реализирани, са достатъчни, за да покрият енергийното търсене и въглеродните бюджети в свят, в който покачването на температурата е ограничено до 1,6 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива. Докладът предупреждава, че има малко място за разработване на бъдещи проекти за изкопаеми горива.

„Ако компаниите и правителствата се опитат да развият всичките си запаси от петрол и газ, или светът ще пропусне своите климатични цели, или активите ще бъдат „заседнали“ в енергийния преход, или и двете“, посочва Майк Кофин, анализатор към Carbon Tracker.

„Промишлеността се опитва да направи своя торта и да я изяде – като успокоява акционерите и привидно подкрепя Париж, докато продължава да произвежда все повече изкопаеми горива. Този анализ показва, че ако компаниите наистина искат да смекчат финансовия риск и да станат част от климатичното решение, те трябва да свият производството“, добавя Кофин.

Докладът идентифицира кои петролни и газови предприятия все още могат да бъдат рентабилни при свят с температурен ръст от 1,6 градуса по Целзий, използвайки сценария на Международната агенция за енергия (МАЕ).

От 2011 г. световните доказани запаси на петрол и газ се увеличават, а промишлени гиганти като ExxonMobil, ConocoPhillips, Shell и Total са изправени пред огромни съкращения на производството, за да бъдат жизнеспособни в едно бъдеще с ниско съдържание на въглерод.

Докладът установява, че никоя от големите компании дори не се приближава до рамките на Парижкото споразумение с хоризонт до 2040 г.

ConocoPhillips е изправена пред най-големите съкращения на производството в размер на 85%; ExxonMobil, най-големият петролен производител сред т. нар. Big Oil, ще се нуждае от намаляване на производството с 55%; Eni изисква съкращения от 40%; Chevron и Total с по 35%; BP - с 25%. Докладът установява, че портфолиото на Shell е най-изравнено, но все пак британско-холандското дружество, най-големият платец на дивиденти в света, ще се нуждае от съкращения в размер на 10%.

Бъдещето

Анализът се основава на друго проучване на Carbon Tracker, което установява, че електроцентралите, работещи на въглища в рамките на Европейския съюз (ЕС), стават все по-нерентабилни и търпят загуби на стойност 6,6 млрд. евро през 2019 г.

Проучванията показват, че 79 на сто от всички европейски въглищни електроцентрали работят на загуба. Германия е най-силно засегната в това отношение, като загубите на нейните централи достигат 1,9 млрд. евро, докато Испания я следва с 992 млн. евро, а Чехия е с 899 млн. евро.

Въпреки загубите световните петролни компании колективно инвестират едва 1,3 на сто от своите комбинирани капиталови разходи в нисковъглеродни технологии и проекти от началото на 2018 г.

Офшорната петролна и газова промишленост във Великобритания представи план за постигане на нулеви емисии до 2035 г., но това може да се приеме като явно „лобиране“ от страна на зелените групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
И кой ще понесе отговорността за това: светът да загуби 35% от енергията си КЪМ МОМЕНТА - и реално ного повече, защото енергопотреблението расте? Политиците ще застанат ли пред хората - останали на тъмно, на студено и без транспорт, за да им обяснят как е секси да си "еко" или отново ще се скрият като мишкуняци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Поредната простотия пропагандирана от управляващия елит като се започне от малтус и се свърши до лудата грета тунберг, едни и същи безумия проповядвани десетилетия наред... Докога ще ги търпим??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Абе в тоя климат има един друг момент 6-7 държави, цапат над 60% от света, защо и ние да го отнасяме? Сегашната икономика е базирана на консуматорството, а то няма как да е "еко". За мен планетата сама ще се регулира, просто ще изтрие и 90+% от населението, когато го прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
А кога нещо изобщо ще се отнася за САЩ?Има го в тубата - Тръмп рече, че петрола го кефи и ще "охранява" нефта на Сирия. Иначе границите на Сирия да си ги охранява който си иска.Цинизъм, а? Даже по искрен по детски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
"Ако някой ви каже, че можете лесно да намалите личния си въглероден отпечатък с 1-2-3 стъпки, не си губете времето да го слушате. С наличните технологии е ужасно трудно да се запази стандарта на живот, включително качеството на въздуха, без използване на фосилни горива. Те дават 85% от енергията на цивилизацията, което включва и тази за филтри, сероочистки, пречиствателни станции, производство на батерии и ток за елетромобили и много други зелени дейнсоти. Ще отнеме страшно много време, докато този дял падне под 50% и дори тогава абсолютната стойност на годишните СО2 емисии може да е същата като днес, защото глобалното потребление на енергия непрекъснато расте. Все още са нужни много проучвания и инвестиции в чиста енергия, която обаче трябва да е и надеждна, изобилна и евтина в същото време, за да работи в полза на човечеството"https://***.sustainability.bg/въглеродните-емисии-и-мръсният-възду/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още