IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свикнаха ли българите с капитализма? А с капиталистите?

Хората в България, макар и бавно, свикват с пазара и с капитализма, но не могат да свикнат с голямото социално разслояване, сочи изследване

15:18 | 11.11.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Хората в България, макар и бавно, свикват с пазара и с капитализма, но не могат да свикнат с голямото социално разслояване. На думи, пазарните отношения се приемат. Когато обаче стане дума за конкретни измерения, хората в нашата страна са скептични.

Това е един от изводите от някои социологически данни, показани от Първан Симеонов при откриването на Младата кръгла маса, организирана от „Галъп интернешънъл“ заедно с института „Иван Хаджийски“.

На нея се събраха визионери и изследователи от новото поколение, съобщи пресслужбата на „Галъп интернешънъл“. Повод за форума е тридесетата годишнина от началото на пропазарните, продемократични и прозападни промени в страната ни. 

Ако през 1992 и 1993 г. 40% от българите са приемали, че е нормално хората да се разделят на бедни и богати, то през 2013 г. този дял е вече 53%, а сега е 57%. В същото време намаляват дяловете на несъгласните – от 46% в началото на 90-те до 35% сега. Намалява и делът на колебаещите се.

Сред привържениците на реформаторската сила СДС през 90-те и сред привържениците на дясноцентристката сила днес – ГЕРБ – неравенството се приема по-добре в сравнение с привържениците на самоопределящата се като лява БСП.

При БСП едва сега с малко надделяват онези, които възприемат разслояването, докато преди години, и особено в 90-те картината беше обратната. Тук се наблюдава прогрес в годините.

Когато обаче стане дума за конкретните измерения на неравенството, българите са скептични. Масово е съгласието с твърдението „Доходите на най-богатите не бива да надвишат повече от три пъти доходите на най-бедните“. Това съгласие е устойчиво в годините и е характерно и за дясноцентристкия, и за лявоцентристкия електорат в страната ни (макар и в различна степен). Почти няма промяна в нагласите в годините.

Това може да е обострена социална чувствителност пред сериозните неравенства в България, но може и да е липса на готовност да се приемат ежедневните характеристики на новото общество.

Данните събуждат хипотезата, че обществото ни е готово за пазарната икономика, но само на абстрактно ниво. Българите като че ли приемат капитализма, но още не могат да приемат капиталистите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 36 rate down comment 1
kane
преди 4 години
Ох завалията българина вече на всичко е съгласенСтудио много пишеш, но ако погледнеш в собствения си живот надали си чистия капиталист за който се представяш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 40 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Б*х до къде стигнахме. Социалистките да ни учат на капитализъм. Но всъщност, това е резонно. Нали преди 30 години те направиха преврата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 40 rate down comment 2
ing5rov
преди 4 години
тая статийка е доста груб намек за бития и еВания ... повтарят ги докат им ареса !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 37 rate down comment 9
serafima
преди 4 години
Брато, с претенции да знаеш от алфа до омега, вероятно. Не си наясно с това, за което пишеш. Пишеш общи приказки на популярно ниво. Трайкай си. Чети другите, писали тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 51 rate down comment 5
michaelis18
преди 4 години
еми бързо кат ги гледам кви пуммии преписват и нема как да не ги псувам тия нещасстници .... :)) Ти кефиш ли се че не мое си платиш токот, а Дебелеевски и Прокопиев и подобни оллигофрени да се чудат кво да си праат парите ?!? Аз мислим, че немаш нищо напреки според преписнята мм ?!? .... :)) Четох че финансисчето Горанов иска да ви дигне данъците щот ви е малко и на тва немаш нищо напреки глеам ?!? Въобщеее жми градо, цигганите краднат .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 42 rate down comment 9
ratten
преди 4 години
mihalis, кога напредна толкова с номерата ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 52 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
След като премиера притичва да спасява б***мката на цеко минев да не би да фалира то тогава всеки длъжник пред фалит трябва му помагат и не него, нали уж по конституция всички трябва да равни или май не съвсем... Ако икономиката зависи от една единствена б***мка по-добре да се срине и а нейно място да изгради нещо по-стабилно. Субсидиите за нито един сектор не са нужни, а още по-малко еврофондовете, които потъват в джобовете на партийните бизнесмени от пп герб само, които пълнят партийната каса, за да може да има пари за купуване на гласове като дойдат избори... Познай кои кандидат-кметове печелят в ромските махали?? Специално баба Пена трябва да стои на студено през зимата, за да се борим с глобалното затопляне а? Как не ви е срам изобщо това даже да си го помислите, та камо ли да го настоявате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 49 rate down comment 10
alphaomega
преди 4 години
Чистия капитализъм явно не може да работи ефективно в днешно време поради много причини.Субсидиите за определени сектори на икономиката са необходими за да се гарантира стабилност и да се предпази обществото от кризи. Страничните ефекти от това са леко изкривяване на пазара и условия за корупция и злоупотреби. Но тези странични ефекти са приемлива цена в сравнение със алтернативата при която цели сектори може да фалират и да повлекат цялата икономика. Специално при храните и енергетиката субсидиите са направо задължителни. Иначе в даден момент дори при една лека криза на пазарите може да се окажем със празни магазини и със режим на тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 51 rate down comment 8
michaelis18
преди 4 години
Това е един от изводите от някои социологически данни, показани от Първан Симеонов при откриването на Младата кръгла маса, организирана от Галъп интернешънъл заедно с института Иван Хаджийски..........Ако през 1992 и 1993 г. 40% от българите са приемали, че е нормално хората да се разделят на бедни и богати, то през 2013 г. този дял е вече 53%, а сега е 57%. В същото време намаляват дяловете на несъгласните от 46% в началото на 90-те до 35% сега. Намалява и делът на колебаещите се.Сред привържениците на реформаторската сила СДС през 90-те и сред привържениците на дясноцентристката сила днес ГЕРБ неравенството се приема по-добре в сравнение с привържениците на самоопределящата се като лява БСП.----------------------------------------------------------------глей тая дебелата свиняя кво е преписала, че ората са съгласни да немат и немат никви ядове ГРОБовия Родово/ОбщиненСтрой да си продължи ... пхахахах хахахаха офччарите в Тъпанасторо си мислат, че ората ядат колците а доматито ги фъргат на животиньете ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 55 rate down comment 10
michaelis18
преди 4 години
е "свикнаа" ама да не се прибират дома .... къде 4млн. близо ги нема, така кат гледам Родово-Клановия- Феодализъм в Буллгаристтан гиби как се развива ше останат май само 2 млн. у Софето останалото земя ше харижем на комшиите щот и без тва нема ни има, а територия празна не седи ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още