IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боил Банов няма да подава оставка заради пропуснатия срок за обжалване за „Ларгото“

Моята глава е здрава, карловска и трудно ще падне, посочи министърът на културата по повод искането на БСП

18:08 | 14.11.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министърът на културата Боил Банов заяви, че няма да подава оставка, както по-рано през деня поискаха от БСП заради пропусната възможността за обжалване на делото за забавения ремонт на "Ларгото". Министерството на културата няма да получи неустойка от 750 хил. лева, съобщи БНР.

Боил Банов заяви, че допреди няколко дни е знаел, че се чака насрочване на дело във Върховния касационен съд, а не че са пропуснати всички възможности за обжалване. По думите му действията на Правна дирекция на министерството по принцип не се съгласуват пряко с министъра и така е във всяко ведомство, затова и той не е знаел.

“Колко трябва да ми е акъла, за да възпрепятствам това дело след атаката на БСП в началото на годината“, попита риторично министърът.

Според него действията на служителите в Правната дирекция не са случайни, това са опитни хора и той ще се обърне към прокуратурата, за да се разплете целият случай.

“Моята глава е здрава, карловска и трудно ще падне“, коментира емоционално Боил Банов.

БСП поиска оставката на министъра на културата Боил Банов след като разбра, че заради пропуска на министерството е пропуснат срокът за обжалване пред Върховния касационен съд решението по делото за забавеното строителство на „Ларгото“.

Ръководителката на правната дирекция на министерството е подала оставка, а във ведомството тече проверка за действията на служителите по случая.

Депутатът от левицата Александър Симов обяви, че заради пропуска министерството няма да получи над 750 хиляди лева неустойка от изпълнителите на ремонта и ще трябва да плати 73 хиляди лева за съдебни разноски.

„Министерството на културата е изтървало сроковете за обжалване, в резултат на което българският данъкоплатец безвъзвратно губи 750 хил. лева. Това скандално бездействие на министерството ще понесе някаква юристка. Това е замазване на следите. Отговорността в такъв случай, при такава афера, трябва да се понесе единствено и само с оставката на Боил Банов. Призоваваме и Бойко Борисов, който да поиска неговата оставка моментално, след като виждаме, че Банов няма мъжеството, няма морала сам да се оттегли от поста си“, призова Симов.

Казусът със забавения ремонт на „Ларгото“ и изтичането на записи, с които от БСП твърдяха, че Боил Банов е съдействал за опрощаване на неустойката на строителната фирма, стана известен като скандала „Ало, Банов съм“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 4 години
Имам само една лека поправка - не е глава, а кратуна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
пасъм
преди 4 години
Нагъл. Крадат ни данъците, скоро ще започнат да крадат доходите, а ние се се радваме на гешовци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
megiddo
преди 4 години
Има си хас да подаде оставка, такова лапане повече няма да му се падне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още