IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: Предложението за болничните ще спре измамите

Синдикатите организират национален протест до края на месеца, ако управляващите не оттеглят спорното предложение за неплатен първи ден от болничния

14:31 | 18.11.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Васил Велев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Васил Велев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Според Асоциацията на индустриалния капитал в България с предложението от 1 януари първият ден от болничния да е за сметка на работещите ще бъдат наказвани единствено тези, които злоупотребяват и мамят. Това коментира пред журналисти Васил Велев, председател на АИКБ по време на форума “Да извадим успеха от анонимност”.

Предложението да се включат солидарно както работодателите, така и работниците, освен НОИ, е добро за хората, които са коректни и не злоупотребяват. Всички казват, че когато човек действително се разболее, той ще изгуби възнаграждение за един ден, това е така, но този коректен човек ще спечели всички останали дни, с това че няма да дели произведеното от него с измамниците, защото те няма да получат възнаграждение в този един ден, обясни логиката на предложението за болничните Велев. Това, по думите му, е по-малкият плюс, а по-големият е, че ще се произведе много повече и хората ще имат по-високи доходи. 

Той изтъкна, че предложеното решение се практикува в редици страни, особено в Южна Европа. Според Велев предложението първите три дни от болничните да се платят от НОИ, както е било преди налагането на антикризисната мярка, няма да ограничи измамите, защото на този, който отива на дълъг уикенд, му е безразлично кой ще ги плати. В този случай, такива хора ще крадат от всички, чрез обществения фонд НОИ, смята Велев.

Според него трябва да се помислят възможни изключения от това предложение на базата на чуждестранния опит. В редица страни има изключения, например в Португалия има изключения за болни от туберкулоза, за хора, които влизат на операция, за болни деца, има такива практики, просто трябва да видим какво правят другите, коментира Велев. 
Той отново повтори позицията на работодателската организация, че темата трябва да се обсъди на общи срещи с ръководствата на ресорните парламентарни комисии, добре е такава среща да се направи и в правителство, и в тристранния съвет.

Междувременно Синдикалната федерация на служителите в Mинистерството на вътрешните работи/СФСМВР/ обяви, че сe противопоставя на предложението да не се плаща първият ден от болничните. В писмо до медиите от най-голямата полицейска организация оценяват това като тежко посегателство срещу социалните и осигурителните права на българските граждани.

Определението, че са измамници, за хора, намиращи се в нужда, е откровен цинизъм, смятат от синдиката и обявяват, че ще се включат в протестни действия на национално представителни синдикати, в случай, че проект за подобно решение се внесе в НС.

Синдикатите организират национален протест до края на месеца, ако управляващите не оттеглят предложението си за неплатен първи ден от болничния. Това съобщи във Видин вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов, на пресконференция при представянето на проект "Парламент на работеща България". В пресконференцията участва и Тодор Капитанов, председател на националния стачен комитет на КНСБ, който обяви, че утре на среща между представители на КНСБ и КТ "Подкрепа" ще се вземе решение за мястото, датата и метода на националния протест.
Според Христов до момента никой не е направил анализ на ситуацията със здравната система и с издаването на болничен лист и изведнъж всичко се стоварва в осигурителния край на тези отношения. Той определи като наказателна мярката за всички онези, които са коректни и не са подвели лекарите да издават такива болнични листове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 4 години
кой издава болничните ? рабптника, работодателя или лекаря ? ако не се лъжа закона предвижда затвор за фалшифициране на официален документ ! Та който го е фалшивицирал да си носи последствията !Ето ти друго контра предложение..: да ги махат всичките и всеки да си плаща в болницата и да се оправя!---но да си плащам и после да не мога да го ползвам, или колеги да идват в офиса полуболни че да не им падне заплатата и да разболят здравите граничи с малоуумието като решение на проблема ! Това ще доведе до по ниски доходи и напрежение между колеги ... верно че болничните ще намалеят, щото няма да се занимавам ами ще си пусна неплатен направо... ако това е целта.. да ни изкарат статистически 'здрави', ще се получи.Но после капууута от снимката горе пак ще реве че хората емигрират по белите държави и че нямало роби за него ... еми няма !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 4 години
Хубаво,че са против, но нека да дадат контра предложение как да се ловят измамите защото те са поне 50% ! И вместо да има пари за лекуване на деца в нужда те отиват за глупости.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още