IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите предлагат Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ*

Според приетите от депутатите процедурни правила срокът за внасяне на кандидатури изтича утре

16:44 | 19.11.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА Архив</em></p>

Снимка: БТА Архив

ГЕРБ и "Обединени патриоти" номинират Сотир Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/.

Това съобщи на брифинг в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова след среща с главния прокурор в парламента, предава БТА.

Според приетите от депутатите процедурни правила срокът за внасяне на кандидатури изтича утре - 20 ноември.

По-рано днес  от "Воля" предложиха Симеон Найденов за шеф на антикорупционната комисия.

На 31 юли тази година председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев подадуе оставка.

"За нас е много важно борбата с корупцията да бъде успешна, защото засяга както интересите на българските граждани, така и на страната, и защото смятаме, че създаването на икономическа стабилност и среда, която е освободена от корупция, привлича инвеститори", мотивира решението на двете управляващи политически сили Дариткова.

По думите й фактите говорели в тази посока - преките чуждестранни инвестиции през първите девет месеца на годината са нараснали повече от два и половина пъти и са около 714,5 млн. евро.

Представителят на ПГ на "Обединени патриоти" Емил Димитров разясни, че в началото единствено и само той е водил разговорите с Цацаров.

"Трябваше да е човек, който малко или много да е "синя каска", да не е обвързан с нито една политическа сила. Това, че сме се обединили около една професионална кандидатура, не го прави политическа кандидатура", подчерта той.

ГЕРБ и ОП са предложили действащият главен прокурор, защото били убедени, че ще може да се справи с изпълнението на задълженията си. Цацаров отговаря на изискването за десет години юридически стаж, разбира естеството на длъжността, която ще заеме, допълни аргументите за предложението Димитров. Според него много хора са притеснени от екипа Иван Гешев - главен прокурор, и Сотир Цацаров, председател на КПКОНПИ.

Явор Нотев, член на правната комисия, уточни, че изборът на действащия прокурор е продиктуван от професионалната му биография. Според него Сотир Цацаров има нагласата и професионална готовност да поеме тежестта на тази длъжност. Нотев посочи, че има проблеми в работата на антикорупционния орган и те могат да бъдат преодолени със задълбочени юридически знания, опит и решителност, каквито действащият обвинител номер едно е показал. Оставя прокуратурата уредена и неопетнена, допълни депутатът.

Валентин Радев /депутата от ГЕРБ, бивш министър на вътрешните работи/ подчерта, че Сотир Цацаров знае къде е границата между институциите, разделението на властите, не се обвързва с партиите. Съзнава колко е важна държавността, че хората трябва да имат доверие в институциите, допълни той.

Допълнена към 17.30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
MyPr0gres
преди 4 години
Интересно е човекът, който управлява институцията за борба с корупцията по високите етажи, се избира от същите тези, които ще бъдат разследвани от нея :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още