IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините: Финансова самостоятелност е да получаваме и от преките данъци

НСОРБ работи по новото законодателство в Закона за социалните услуги, Закона за личната помощ и Закона за хората с увреждания

12:44 | 21.11.19 г. 1
Общините: Финансова самостоятелност е да получаваме и от преките данъци

Само преди дни Институтът за пазарна икономика представи своя алтернативен бюджет на държавния, където специален акцент заемат общините. Идеята на ИПИ е за по-голяма децентрализация на общините.

Ние в Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) сме удовлетворени, че в лицето на ИПИ чуваме още един силен експертен глас в подкрепа на нашето дългогодишно искане общините да получат по-голяма финансова самостоятелност и освен имуществените данъци да започнем да получаваме и част от преките данъци, в случая част от подоходния данък. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ.

"Сега, в рамките на 2019 г. готвим предложение за промените в Закона за движение по пътищата и Закона за местното самоуправление, което би дало възможност на общините, които изграждат свое видеонаблюдение в урбанизираните територии, да могат да издават актове на нарушителите на правилата за движение по пътищата за превишена скорост и глобите от тези актове да постъпват в общинските бюджети", информира за друга идея на сдружението Силвия Георгиева.

Тя посочи и пример с общинските данъчни администрации, които повишават събираемостта от местните приходи.

"Събираемостта на местните данъци и такси за 2018 г. е 72%", каза Георгиева и съобщи, че за догодина  предвидените от държавите трансфери за 2020 г. за общините са в размер на 4,2 млрд. лв.

Силвия Георгиева изрази удовлетвореност, че за 2020 г. в трансферите за общините има увеличение от 460 млн. лв, което е ръст от близо 13%. "По-голямата част от този ръст отива за образование", уточни тя.

Изпълнителният директор на НСОРБ  подчерта, че се работи и по ново законодателство в социалната сфера - Закон за социалните услуги, Закон за личната помощ и Закон за хората с увреждания.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Човек би си помислил, че кабинетът на общините пари от преките данъци, а им дава пари взети неизвестно откъде... България не е федарация по Конституция и никога не може общините да облагат доходите и да имат преки данъчни приходи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още