IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата Тръмп-Борисов: Премиерът ще се опита да изтъргува F-16 за визите

Енергийната диверсификация ще бъде поставена като основна тема, прогнозираха Милен Керемедчиев Ивета Чернева и Елена Поптодорова

12:31 | 25.11.19 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С тезата се съгласи и бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

"Трябва да разделим източно- и западноевропейските членки на НАТО. Има голяма разлика между двата региона. Първото посещение на Тръмп, след като беше избран за президент, премина през Полша и чак след това посети Брюксел", посочи той.

Според Чернева премиерът ни трябва да отиде с много високо самочувствие в Белия дом заради високия ни брутен вътрешен продукт.

"Тръмп не иска да се конфронтира с Русия и Путин. Той изтегли и корабите от Черно море, за да няма такъв сблъсък. Акцентът на срещата им няма да бъде Путин или Русия", коментира тя.

По думите на Керемедчиев Сърбия остава единствен проводник на руските интереси на Балканите и остров на влияние на Русия.

"Повече ще се говори за енергетика. Това ще е и основният сблъсък между САЩ и Русия. Енергийната диверсификация ще бъде поставена като тема от съветниците на Тръмп на срещата", смята Керемедчиев.

Чернева заяви, че Тръмп не се интересува от ядрена енергетика в България, защото тази тема е под нивото президент-премиер.

"Тръмп е бизнесмен – за него е основно каква ще бъде ползата от срещите му", заключи бившият зам.-министър.

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова също е на мнение, че поводът и сериозната причина за срещата Доналд Тръмп – Бойко Борисов е действително покупката на изтребители F-16 от САЩ. Тя обаче отхвърли тълкуванията, че това е благодарност от страна на Тръмп и САЩ.

"Тази покупка отваря възможности за много по-широко сътрудничество във военната област нататък, но и в индустриалната, научната област също", обяви тя по БНТ.

Поптодорова отбеляза, че другото важно нещо било, че тази лидерска среща ставала след подобни визити на Тръмп с лидерите на Полша, Чехия. Унгария, Австрия, Румъния и това вече очертавало един кръг от траен интерес, поне последователен за момента, към Централна Източна Европа и Балканите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
На такава "сделка" трезвите българи казват кон за кокошка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
Mit1
преди 4 години
Има нещо такова, но това винаги е така, кога не било така и за кой не е било така? От една страна най-голямата сила, от друга страна муха без глава. От друга страна, не прекалявай, те все едно си чел договора. Едно време България беше дала сума ти милиони на Ирак и тия пари ги отписахме. Когато си малък има вероятност да те прецакат, даже и демократични и правни държави, но чак пък пребоядисани, стояли в пустинята Мохаве или пък нищо... това вече няма да стане. Не е чак така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
Frosty
преди 4 години
Американците въобще не се интересуват от тъпитe визи на борисов, тъй като вече прибраха парите на българските данъкоплатци в джобчето си. А дали изобщо ще дадат някакви самолети - никой не знае. Накрая може да дадат бракувани 40 годишни изтребители, стояли на склад в пустинята Мохаве, пребоядисани и с превъртян километраж... всъщност това си е тяхно право, по договор дори и нищо да не доставят, българите нямат права да им дирят сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
retro_69
преди 4 години
Аз си мисля,че пазарлъците се правят преди плащането...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още