IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е готова и на вариант за едногодишен договор за доставка на газ с Русия

Нафтогаз приема предложението на еврокомисаря Марош Шефчович Москва и Киев да обсъдят трансевразийския проект за газов транзит със срок на действие над 10 г.

17:35 | 25.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Украинската компания Нафтогаз не изключва вариант, като извънредна мярка, да сключи с руския Газпром едногодишен договор, ако документът отговаря на украинското законодателство и европейските правила. Това се посочва в отговора, даден днес от Нафтогаз на предложението, което Газпром направи на Киев за газовия транзит миналата седмица, информира ТАСС. 

Нафтогаз посочва, че ако Газпром разглежда предложението си (за удължаване на действащия транзитен договор и за 2020 година) като вариант в случай на извънредна ситуация, тоест ако Газпром не успее да сключи дългосрочен транзитен договор, то този вариант все пак трябва да отговаря на украинското законодателство и на европейските правила, се посочва в изявление на компанията.

Същевременно Нафтогаз приема предложението на еврокомисаря Марош Шефчович Москва и Киев да обсъдят т. нар. трансевразийски проект за газов транзит със срок на действие над 10 г. и обем, който би оправдал инвестиции в модернизацията на газотранспортната система.

В момента Русия, Украйна и Европейската комисия водят преговори за транзита на газ след началото на 2020 година. Диалогът обаче е усложнен от съдебните делата между Газпром и Нафтогаз.

Поредният кръг на тристранните газови преговори е планиран за 29 ноември.

Действащите договори за доставка и транзит на руски газ през Украйна изтичат на 31 декември 2019 година, припомня ТАСС.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Ще клекнете - негoдници !!! Защото при другия вариант ще означава първо временна криза в газоподаването към Европа, но после ще останате без нищо !!! Ако сте послушни, все някакви количества газчица ще минават и през вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още