IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Визите може и да отпаднат, със сигурност ще го обсъдим*

Американският президент също така заяви, че страната ни може да послужи за пример на страни като Германия заради разходите за отбрана

22:47 | 25.11.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Визите за български граждани може и да паднат, със сигурност темата ще бъде обсъдена, това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп пред журналистите в Овалния кабинет в началото на срещата си премиера на България Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Имаме страхотно приятелство с България, много българи живеят тук, те са чудесни хора, каза още американският държавен глава.

Президентът на САЩ посрещна официално българския премиер Борисов на входа на Белия дом. Борисов трябваше да изчака 15 - 20 минути, въпреки че това не бе предвидено. Преди началото на срещата на четири очи в Овалния кабинет Тръмп покани медиите.

Много е вероятно да дойда в България, само Борисов да ме покани, заяви още президентът. Според него е възможно и да се говори за отпадане на визите за българи за САЩ.

Американският президент също така заяви, че страната ни може да послужи като пример на страни като Германия, тъй като разходите ни за отбрана са над 3 процента от Брутния вътрешен продукт (БВП). С тези думи си обърна президентът на САЩ Доналд Тръмп към премиера Бойко Борисов.

Думите му, произнесени в Овалния кабинет, бяха по повод това, че българските разходи за отбрана нарастват до 3,1 на сто заради покупката на осем американски изтребителя F-16.

България купува страхотни американски оръжия, най-добрите в света, посочи Тръмп, цитиран от БТА.

На свой ред Борисов заяви, че ​България високо цени стратегическото си партньорство със САЩ и е уверен, че днешната среща ще е от голяма полза за неговото развитие. Българският министър-председател изрази удовлетворение от установения устойчив политически диалог на всички равнища и изрази увереност, че по-нататъшното му активизиране ще има ползи и за двете държави, съобщи пресслужбата на министерския съвет.

Борисов акцентира върху отличното партньорство между България и САЩ в редица сфери. В разговора си с Тръмп премиерът Борисов посочи конструктивното взаимодействие между двете държави по подготовката и сключването на договора за придобиване на бойни самолети F-16 Block 70. Българският министър-председател специално акцентира върху индустриалното сътрудничество, което съпътства модернизацията на българските въоръжени сили.

Борисов отбеляза също сътрудничеството на България и САЩ в областта на енергетиката, в контекста на националната сигурност. Изтъкна и проектите, по които страната ни работи усилено и които ще допринесат за диверсификация на енергийните източници и маршрути.

Друга тема, която открои министър-председателят Борисов, беше значението на търговско-икономическите отношения между България и САЩ. Премиерът заяви, че американските инвеститори са добре дошли у нас и посочи стремежа на страната ни да насърчава високотехнологични производства. Българският министър-председател посочи предимствата на България като инвестиционна дестинация.

Премиерът Бойко Борисов изрази интереса на България да задълбочи сътрудничеството си със САЩ и в редица други сфери като образованието, науката, насърчаването на туризма и контактите между хората.

По-рано в понеделник Борисов проведе срещи и с ръководствата на Международния републикански институт (IRI) и на Националния демократичен институт (NDI) в рамките на официалното си посещение в Съединените американски щати.

В началото на разговора си с президента на IRI Даниел Туининг премиерът Борисов отбеляза, че многозвездните генерали, участвали преди малко в церемонията в Националния гробищен парк „Арлингтън“, с която бе посрещната българската делегация, са се подготвяли през 2009 г. в българо-американската база в „Ново село“.

„За първи път посетих България, когато страната ви кандидатстваше да се присъедини към НАТО. Бях със сенатор Джон Маккейн и още тогава знаехме, че България ще бъде чудесен съюзник в НАТО. Оказахме се прави“, заяви президентът на Международния републикански институт Даниел Туининг. Той подчерта, че в момента има много заплахи в Европа, затова се радва, че България е член на НАТО и съюзник на САЩ.

„България е лидер да помага на другите балкански държави“, каза още Туининг. Той добави, че от 12 до 14 декември IRI ще бъде домакин на голяма среща в София с Държавния департамент на САЩ и българското правителство. Основната тема на форума ще е борбата с екстремизма.

В този контекст премиерът Борисов го информира, че догодина България ще бъде домакин на Процеса „Акаба“. „Преди месец с краля на Йордания се разбрахме, стиснахме си ръцете - в София ще проведем и двата процеса - за контратероризъм и контраекстремизъм“, акцентира министър-председателят.

В хода на срещата бе поставен акцент върху значимостта на демократичните ценности за развитието и просперитета на всяко гражданско общество.

„Ние приемаме Америка за едно цяло и уважаваме и двете партии. Еднакво сте ми близки - демократи и републиканци“, заяви премиерът Борисов по време на срещата си с Шари Браян, вицепрезидент на Националния демократичен институт. Двамата обсъдиха резултатите от проекти, които утвърждават демократичните ценности и ролята на САЩ в постигането на свободи за гражданското общество.

Двата института са неправителствени организации и работят с България от години в областта на изграждането на капацитет и знания в политическите науки и демократичните системи. IRI и NDI си сътрудничат с неправителствени организации у нас като фокусът е обмяната на опит и експертиза.

Международният републикански институт и Националният демократичен институт са създадени през 1983 г.

* Информацията е актуализирана в 23:55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 11 rate down comment 4
Вся власть Советам!
преди 4 години
Работата е уредена! Човекът каза "Ще видим".Друг е въпросът на кого му трябва безвизов режим. Туристически визи издават без проблем. От значение е само за малкото хора с явни намерения за нелегална емиграция, но сега не са 80-те и 90-те та хората масово да се местят по възможно най-далечни дестинации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Е нали трябва да има някакви добри новини за раята. Аз така и не разбрах, каква е целта на цялата визита, да научи, че ни има като държава ли? Щото ако е само защото си купихме самолети от тях, да ги бяха купували 1 по 1, така щяха да се срещат всеки месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 4
Много_голям_инвестит
преди 4 години
Може и да отпаднат,но може и да не отпаднат.Ще помислим..някога...евентуално...С две думи нищо ново
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 15
mrynmryn
преди 4 години
*** е бил първо в Колорадо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 17
bgMan
преди 4 години
Бай *** изглежда яко надрусан.Ако беше само пиян нямаше да го пуснат до Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 18
serafima
преди 4 години
Нашето "момче" е ТВЪРДЕ развеселено пред Началника си. Дори се е килнал. Това ще му остане - да си ПООДИ ПО СВЕТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
Баце се е обръснал , дръг път ходи леко неглеже ... добре бе БТА може ли толкова смахната снимка да разпространявате ... че политиците са хора е ясно , ама поне на снимки трябва да са сериозни или леко усмихнати ... то бива непрофесионализъм ама къртят фаянса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 4
sarcastic insinuatio
преди 4 години
нашето момче много развеселено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още