IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на НЗОК: Проблемите "се замитат" под масата

Ако средства се разпределят на по-малък брой изпълнители на медицинска помощ, пациентът ще усети по-добра грижа и качество, каза управителят на Здравната каса

10:36 | 26.11.19 г. 3
<p>
	Д-р Дечо Дечев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Д-р Дечо Дечев. Снимка: БТА

Проблемът с интересите на пациентите и болниците се случва, защото в продължение на години проблемите, които трябваше да бъдат решени, са замитани и прехвърляни. Това заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев по Нова телевизия.

„В продължение на години проблеми, които трябваше да се решават по време на управлението на определен кабинет и екип в министерството, бяха замитани под масата и бяха прехвърляни на следващ екип. Идва момент, в който това напрежение нараства, а то се изразява главно в това, че тези, които предоставят услугите, не са доволни от това, за което заплащат. Потребителят също има проблеми с качеството на това, което получава”, каза той.

„Част от дейностите са в т.нар. пазарен модел, който при нас е в най-дясната си част, защото се гледа единствено приходът по определена дейност. Действително се показа, че някои участници в този модел нямат място в него. Категорично не успяха да се впишат общинските болници в този модел. Дейностите, свързани с майчино и детско здравеопазване, категорично нямат място в този модел. На практика няма предложение, което да извади тези групи от този модел”, смята той. 

"Всички искат повече", коментира Дечо Дечев на въпроса къде изтичат парите за здраве. Той посочи, че ако се прегледа бюджетът на НЗОК за догодина, е видно, че половината от увеличението отива за болнична помощ и по т.нар. първична извънболнична медицинска помощ – там отиват около 19 млн. лева. Около 130 млн. лева ще отида за достъп до нови лекарства и до повишаване на ниво на реинбурсиране на такива, които са в момента, обясни Дечев.

Запитан каква сума е необходима от бюджета за следващата година, за да няма проблеми и всички да бъдат доволни, Дечев каза, че ако съществуващите средства се разпределят на по-малък брой изпълнители на медицинска помощ, пациентът ще усети по-добра грижа и качество, отколкото досега.

По думите на Дечев заплатите на здравните специалисти зависят от клиничните пътеки. Те няма от какво друго да зависят друго, такъв е моделът, посочи Дечев.

Нарушена е връзката между болничната и извънболничната помощ, призна Дечев и изрази притеснение да не се отиде в популистка посока и лечебни заведения, които нямат вина, да получат такава.

„Експертният потенциал на хората, които контролират дейността на Касата, не е достатъчен, за да могат да влязат в детайли и да преценят дали на пациент трябва да се сложат  един, два или три стента. За това хората от Касата проверяват дали документацията отговаря на определени условия и записът се предоставят на експерти, които имат потенциал да преценят. На практика така се постъпи при случая в Пазарджик. Нашето мнение е, че има голяма доза истина в това, което беше изнесено”, заяви директорът на НЗОК по повод разследването на Нова телевизия, което показа, че директорът на болницата в Пазарджик и шефовете на двете ТЕЛК комисии имат пожизнени решения за нетрудоспособност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
penman
преди 4 години
Браво! Може би първия разумен коментар, който чета от теб. За съжаление десния модел на здравеопазване, който предлагаш, никога няма да се въведе в България, защото тези 65% от населението, които не плащат и един лев в момента, са гласоподаватели и никой политик не би си и помислил да им "наруши" комфорта. Много по-лесно изпълнимо е да се премахне задължителното здравно осигуряване и държавата чрез бюджета да осигури безплатно базови здравни грижи чрез 80-90 държавни болници и системата на бърза помощ, а като искаш по-добро здравеопазване - плащай кеш или се осигурявай в частни здравни фондове. Но и това няма да стане, защото от сигурно 250 частни болници ще останат само 25-30 (пазарен принцип), а зад всяка частна болница стоят политици от най-различни партии, които цоцат яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Проблемът с НЗОК, е че прекалено много хора ползват здравни услуги безплатно и прекалено малко хора внасят наистина огромни осигуровки т.е нещо като "Фермата за животни" на Оруел. А като невнасящите осигуровки причислим 500 хил. държавни служители и 1 безработни роми, много от тях псевдо-инвалиди, 2 милиона пенсионери и 1 милион деца веднага се разбира защо няма и никога няма и да има и всяка година ще се повдига дебат за всигане на осигуровките, за това как условията не били човешки, за това как нямало пари за майчинско здравеопазване(за ромките родилки разбира се), профилактика, раковоболни и какво ли още не... Крайно време е да се разбере от всички, че здравеопазването НЕ Е ЧОВЕШКО ПРАВО НА НИКОГО и доплащането за здраве не е нещо срамно, а нещо препоръчително и не показва, че държавата някак си била изоставила гражданите... За да се стабилизира системата също е нужно да преминем към модел базиран на застраховки, чиято цена зависи от реалния риск даденият човек да се разболее, а не да бъде % от дохода, както и бюджетниците да си плащат осигоровките както всички останали, а пенсионерите, децата и инвалидите да доплащат за здравна помощ защото иначе ще останем без лекари, без медицински сестри и какъвто и да било кадърен медицински персонал и продължаваме да чакаме с месеци за преглед при специалист както е сега и да висим пред кабинетите на личните лекари чакайки десетки пенсионери и майки с деца, които тичат там веднага щом на детето му се запуши носа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
mnz
преди 4 години
Основният проблем е ясен, поне на тези които им се е наложило да ползват медицински услуги у нас. Проблемът е, че ти плащаш едни пари на НЗОК, а реално искаш медицинските услуги от трети лица на които ти директно нищо не си им платил и си им никакъв. НЗОК им плаща, но ти като осигурен към НЗОК си едно нищо. Ако плащаше към самата болница, щяха да те облужат като плащащ, но реално това как те обслужват няма нищо общо с това колко пари ще им даде НЗОК за това. Реално става че си имал едни пари и си ги дал на НЗОК, а искаш да те лекуват в болницата на която ти нищо не си дал. Затова и отношението е такова, защото плащаш на едни, а търсиш от други, а те помежду си са в много лоши отношения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още