IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Велизар Шаламанов: Европа е готова да плаща повече за отбрана в бюджета на НАТО

Алиансът остава най-добрият формат за консултации по въпроси на сигурността и отбраната, смята експертът

12:11 | 30.11.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Във фокуса на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) все повече застават технологиите - изкуствен интелект, обработка на данни, космически технологии, коментира Велизар Шаламанов, председател на НС на Агенцията на НАТО за информация и комуникация, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Какви функции ще изпълнява договореният Военноморски координационен център на НАТО?

"Има функция по координиране на действията в Балтийско, Черно и Средиземно море, и тази функция се изпълнява във военноморското командване на НАТО".

"Аз разбирам центъра във Варна като българска инициатива, която се стреми да допринесе с допълнителна осведоменост за района, и със сътрудничество на САЩ и Германия да се превърне в координационен и изнесен център за дейности по адаптираното разполагане в Черно море на сили на НАТО", обясни гостът.

Шаламанов подчерта, че от центъра се очаква и възможност за противодействие на хибридни заплахи.

Какво се случва в НАТО?

"Вече има промяна във формулата, по която се променя бюджетът на НАТО", припомни Велизар Шаламанов.

Даваме сигнал, че Европа е готова да споделя по-голяма тежест от бюджета за отбрана. Всъщност бюджетите са три, а най-голямата част съставлява военният бюджет за командтната структура. ".

"Новото е, че приносът на САЩ ще бъде пропорционално намален, като ще бъдат увеличени вноските на Германия и други страни. Тежестта ще бъде по-равномерно разпределена", уточни Шаламанов.

"НАТО остава най-добрият формат за консултации по въпроси на сигурността и отбраната", смята той.

Целия разговор гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
ПИЧ
преди 4 години
Шаламанов, като един военен експерт и специалист по НАТО е голям фен да се дават пари, да се харчи безразборно, да се натоварят народите на ЕС, така ще има и за различните военни екперти. А Тръмп казва ще намалим нашия дял във финансирането на Нато от 22% на 16%..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
дерзайте , молодцы ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 4 години
Представете си какви разходи ще трябва да правим за отбрана след, като русия кандидатства и стане редовен член на НАТО. Сами разбирате, че ще ни е необходим поне трилион долара, за да я превъоръжим и изведем на съвременно ниво. Така че харчовете тепърва предстоят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 16
Вся власть Советам!
преди 4 години
България към момента, след еднократната сделка за самолетите. Досега беше около 1%, два пъти по-малко отколкото е разписано в договора за НАТО.Никой не се е юрнал да харчи грешни пари за оръжия и клатитопковци в униформи. Но с такъв агресивен и непредсказуем диктатор като Путин, това е неизбежно. Като не ще мира, на му надпревара във въоръжаването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
Велизар Шаламанов: Европа е готова да плаща повече за отбрана в бюджета на НАТО В превод, България към момента заедно със САЩ дават най-голям процент пари за НАТО,последвайте нашият комсомолски устрем и партиен плам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още