IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква криза в НАТО? САЩ се нуждаят от алианса както винаги

Отдръпването от Атлантика ще ги лиши от съюзниците и базите, необходими за защита на глобалните им интереси, и ще ги предефинира като регионален играч

08:20 | 06.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Без снимки, моля. Рядко британски премиер играе на криеница с американски президент. Обичаят изисква те да свалят шапки в знак на уважение към високо ценените „специални отношения“. Борис Джонсън обаче е изправен пред избори. Той знае, че американската му сродна душа Доналд Тръмп, който бе във Великобритания за срещата на високо равнище на НАТО, е недолюбван от британските избиратели. Тръмп беше нехарактерно прощаващ, докато домакинът му бягаше насам-натам, за да избегне камерите, пише Филип Стивънс за Financial Times.

Тази ситуация беше по свой начин метафора за голямата среща на НАТО тази седмица. Отбелязвайки своята 70-годишнина, 29-членният съюз можеше да поработи върху визията си за бъдещето. Основополагащият план - да се запазят американците в алианса, Съветите – вън, а германците – долу, би могъл да се актуализира.

Вместо това събитието беше замислено като упражнение за ограничаване на дипломатическите щети. Твърди се, че атлантизмът е в криза, попаднал между капризните Съединени щати и стиснатите европейци. И публичният спор между Тръмп и френския президент Еманюел Макрон разсея идеята за съюз, който напредва като едно цяло.

Трудно е да се следва Тръмп. Той критикуваше жестоко НАТО като скъпа ирелевантност и несправедлива тежест, натрапена на американските данъкоплатци. Сега обаче реши, че пактът „изпълнява голяма цел“. Европейците увеличиха разходите си за отбрана и Тръмп претендира за заслугата. За разлика от това Макрон сега описва съюза като „в мозъчна смърт“ и иска от европейците да намерят друг начин за защита.

Не помага, че това, което се представя като клуб на либералните демокрации, включва автократичния президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Ердоган, който се прегръща с руския президент Владимир Путин, отказва да признае, че членството носи отговорности. Той тества нова руска противовъздушна отбранителна система.

Водейки война срещу кюрдите в Северна Сирия - съюзниците на Запада срещу ислямистките терористи - Ердоган също осигури победа на сирийския режим и притъпи борбата срещу остатъците от Ислямска държава. Макрон е прав в твърдението си, че турският президент е загубил мястото си на масата. Турция обаче стои на източния фланг на НАТО. Разумно е Ердоган да бъде задържан в рамките на съюза. 

След като изслушахме тази седмица лъкатушещите фантазии и нелогизмите, които съдържа мирогледът на Тръмп, изглежда е разумно да се каже, че нещата може да изглеждат още по-зле, ако той спечели втори мандат през 2020 г. Все още се опитвам да разбера логиката, според която интересите на САЩ биха били добре обслужени от политика на санкции срещу европейските им съюзници, успоредно с тристранна търговска сделка с Русия и Китай. За да бъдем честни, президентът направи уговорката, че това може да не се случи.

Последна актуализация: 12:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
deaf
преди 4 години
САЩ имат много верни и силни съюзници. Посочете ми съюзниците на Германия или Франция?! Па те самите Германия и Франция не могат да се стиковат и постоянно прехвърчат искри между тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още