IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия спасява закъсала банка с почти 1 млрд. евро

Banca Popolare di Bari попада под държавен контрол и ще получи спешно 900 млн. евро

08:32 | 16.12.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Banca Popolare di Bari</p>

Снимка: Banca Popolare di Bari

Италианското правителство се намеси в спасяването на изпаднала в криза регионална банка. Италианската централна банка постави кооперативната банка Banca Popolare di Bari под държавен надзор, съобщи Министерският съвет в Рим в петък вечерта, а късно в неделя италианското правителство одобри спешно постановление, с което отпуска спасителна финансова помощ от до 900 млн. евро на кооперативната банка, съобщи Ройтерс.

Банката обяви през миналата седмица, че се нуждае от спешна инжекция от до 1 милиард евро, и бе затруднена да се справи с растящите загуби от кредити по време на кризата, която опустоши италианската икономика, особено в южната част на страната, където е основната дейност на Popolare di Bari.

Тя беше поставена под специално управление на италианската централна банка в петък, но правителството на Джузепе Конте не успя да приеме спасителен пакет същия ден, защото няколко министри бойкотираха спешно свиканото правителствено заседание.

Управителните органи на банката бяха разпуснати, a двама държавни комисари и трима други лица са били назначени за членове на мониторингова комисия. Новото правителствено заседание беше проведено в неделя вечер и прие капиталова инжекция за банката, която е най-големият кредитор в слаборазвития италиански юг. Постановлението на кабинета има за цел да създаде държавна "инвестиционна банка" в юга. 

Самата банка определи в своя уебсайт „загубата на активи“ като причина за кризата. В същото време тя увери клиентите си, че бизнесът ѝ ще продължи да работи нормално. През последните години италианската държава нееднократно трябваше да спасява банки, включително Monte dei Paschi di Siena (MPS), най-старата банка в света. Поради дългогодишния икономически спад банките в страната набраха много проблемни кредити.

Според новия план на правителството 900 милиона евро ще бъдат отпуснати на държавната Banca del Mezzogiorno, с които тя да финансира увеличаване на капитала на Popolare di Bari. От тази сума 500 милиона евро ще бъдат използвани за бързо финансово укрепване на банката, а останалите ще бъдат заделени за бъдещи нужди, твърдят запознати източници.

Правителството иска в спасителния план да участва и междубанковият фонд за гарантиране на депозитите с около 500 милиона евро. Фондът обяви, че е получил молба за помощ от Popolare di Bari, но иска първо да проучи бизнес плана на банката, преди да вземе решение.

Кризата в банката увеличи натиска върху крехката управляваща коалиция на антисистемното движение Пет звезди и лявоцентристката Демократическа партия, които имат разногласия по растящия списък от икономически проблем - от съдбата на авиокомпанията Alitalia до затруднения металургичен завод Ilva в Южна Италия. Лидерът на Пет звезди Луиджи ди Майо поиска в събота да знае защо централната банка е позволила положението на Popolare di Bari да се влоши толкова и кои банкови мениджъри са позволили да се натрупат толкова много лоши кредити.

„Пет звезди“ и партията Italia Viva не присъстваха на заседанието на Министерския съвет в петък вечерта, така че то не успя да вземе решение. Конте се опита да намали различията събота. "Малко сме оживени (в спорове, б. ред.) но сме отговорни", каза той на въпрос на журналистите.

Подобно на хиляди италианци, инвестирали спестяванията си в акции и облигации на местни банки, при спасителната операция 69 000акционери в Popolare di Bari ще изгубят парите си в банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Да, точно така стана кризата през 2008-2009 година. Като там основно проблема беше в ипотечните кредити. Сега наближаваме към момента със подобни проблеми основно за корпоративни и лични кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Mirilai-lai
преди 4 години
1млрд евро пари ли са изобщо ? принтера на макс, немците не възразяват и айде, Коледно чудо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
A Уникредит кога, те са в същото положение??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Всички служители в банки, имат таргети - куцо и сакато иска кредити, те послъгват малко пред банката и после служителят послъгва малко, после и тия дето одобряват кредитите, послъгват малко и лъжата е станала голяма. И докато се усетиш, си се набълбукал с лоши кредити. Като чета, тия още от кризата, не се били оправили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
Petar2015
преди 4 години
Как може да закъса една банка? След като хората задължително получават парите по заплатите си в банка, задължително се разплащат по банков път (за суми над Х000 евро) и плащат такси за всяка операция и за "поддръжка"? Банката пък раздава кредити с пари които няма (10% капиталова адекватност) и дори да има проблеми с връщането на кредите, банката се възползва от обезпечения, поръчители, наследници, съдии изпълнители...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още