IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Второто десетилетие на 21 век беше страхотно

Здравеопазването, благосъстоянието и околната среда са в по-добра форма от когато и да било

22:11 | 17.12.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Второто десетилетие на 21 век беше най-доброто в историята. Доказателствата са неопровержими, пише за Wall Street Journal Йохан Норберг, старши сътрудник в Cato Institute и автор на „Прогресът: Десет причини да очакваме с нетърпение бъдещето”.

Да започнем с Доклада за развитие на Организацията на обединените нации. Определен като предупреждение за неравенството, той омаловажава добрата новина: „Пропастта при жизнения стандарт се стеснява, като безпрецедентен брой хора по света са се отървали от бедността, глада и болестите.“

Световната банка съобщава, че процентът на хората в крайна бедност в световен мащаб е спаднал повече от двойно - от 18,2% до 8,6% между 2008 и 2018 г. Миналата година Световната лаборатория за данни изчисли, че за първи път повече от половината от световното население може да да се счита за „средна класа“.

Напредъкът в здравеопазването бе забележителен. Хората имат по-добър достъп до вода, канализация, здравни грижи и ваксини от всякога. Случаите на малария в Африка са намалели с почти 60% от 2007 до 2017 г., а антиретровирусната терапия е снижила смъртността от HIV/СПИН наполовина.

Очакваната продължителност на живота се е увеличила с повече от три години през последното десетилетие, най-вече благодарение на превенцията при детската смъртност. Според ООН глобалната смъртност за деца под 5 години е спаднала от 5,6% през 2008 г. на 3,9% през 2018 г. Погледът по-назад във времето показва колко далеч сме стигнали. От 1950 г. насам Чад е намалил детската смъртност с 56%, като това е най-лошо представящата се страна. При Южна Корея спадът е с 98%.

Всичко това не е ли за сметка на опустошената околна среда? Не. След определен момент развитите страни започват да замърсяват по-малко. Смъртността от замърсяване на въздуха е спаднала с почти една пета в световен мащаб и с една четвърт в Китай между 2007 и 2017 г., според онлайн публикацията „Светът в цифри”.

Богатите страни използват по-малко алуминий, никел, мед, стомана, камък, цимент, пясък, дърво, хартия, тор, вода, посевни площи и изкопаеми горива от година на година, както Андрю Макафи документира процеса в „Повече от по-малко.“ Потреблението на 66 от общо 72 ресурси, следени от Геоложката служба на САЩ, сега намалява.

Глобалното затопляне остава предизвикателство, но заможните общества са в добра позиция да развиват чисти технологии и да се справят с проблемите на променящия се климат. Годишните смъртни случаи от климатични бедствия намаляват с една трета между 2000-09 и 2010-15 г. до 0,35 на 100 000 души според Международната база данни за бедствията - 95% намаление от 60-те години на миналия век. Това не е заради по-малкото бедствия, а поради по-добрите възможности за справяне с тях.

Прогресът обаче не е гарантиран. Вижте как богатата Венецуела се срина под тежестта на неадекватните политики. Война между големи сили или финансов крах след десетилетие на лесни пари могат да извадят света от релси. Това може да бъде причинено също от безкрайните търговски войни и деглобализацията.

И все пак преживяхме период на популистки подем и геополитическо напрежение, като навсякъде където обществата са отворени и пазарите свободни, учените, иноваторите и бизнесът устояват и постигат по-голям напредък от всякога.

Това е основанието за оптимизъм. Лидери марионетки, грабещи политици и бюрократи педанти вредят на обществата и икономиките. Но човечеството създава по-бързо, отколкото те могат да пропиляват, и поправя повече, отколкото те могат да унищожат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
panther
преди 4 години
То и първото десетилетие на 21 век беше страхотно. Или поне до 2008г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
спор ? никога не е имало спор, то си е чисто броене до 10 :) Просто явно не всички могат това.Тази "новина" е казаха снощи И по телевизията.... та да ти отговоря ... всичко може да се случи щом вече и броенето до 10 стана сложно за повечето хора :) Мога ти кажа само какво ми се иска да стане :) После общяснявай за глобално затопляне, политики и други сложнотии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
Преизбирането на Доналд Дък стига...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
Този спор не беше ли приключен още преди 20 години? А и тъй да е, какво мислиш ще се случи през 2020-та, че да развали десетилетна статистика? Войни, глад, мор, нашествие на тръмповци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 4 години
не че нещо, ама понеже нали съм математик да си кажа, второто десетилети на 21 век ще свърши след една година :)Сега затваряме 9тата година има още една !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
Ivel
преди 4 години
На нас за сега а надявам се още поне 100 години глобалното затопляне ще ни върши само добра работа. Нямаме градове които да бъдат заляти, вода имаме достатъчно ако се използва умно, което за сега е голям проблем, но се надявам със затоплянето да бъде решен. А лично аз нямам проблем ако зимите станат още по-меки, мразя зимата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Бъди спокоен, рай няма, нито бог. Човечеството също няма да е вечно, не бяха и динозаврите, няма и да са тия след нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Българите сигурно и в Рая ще намерим за какво да мрънкаме. Тъй че по-добре хич да не ни пускат, че да не разваляме кефа на останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
supertrader
преди 4 години
Затоплянето съществува защото ледниците се топят, планетата си има защитен механизъм който се задейства и ще намали свръхпопулацията ни. Никой не може да го спре затоплянето, вярно че има технологии но те са неприложими при свръхпопулация. Лесните пари от петрол бълват - развъждат *** с религии които проповядват - убий другите и с това ставаш велик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
supertrader
преди 4 години
Ти пък къде го видя този просперитет . Някой филм ли си гледал дето ние не сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още