IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленият билет и миенето на улиците не са достатъчни мерки, посочи Лорита Радева

Страховете за горене на опасни за здравето отпадъци в инсинератора и замърсяване на въздуха са неоснователни, смята общинският съветник

14:47 | 23.12.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

82 хиляди зелени билета са били продадени в петък в София, когато за първи път тази зима Столичната община активира мярката срещу замърсяването на въздуха. Това е с 20 хиляди повече от стандартно продаваните в делничен ден билети. Това съобщи по БНР Лорита Радева, общински съветник от ГЕРБ и председател на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори в Столичния общински съвет.

“Ефектът се търси по отношение на здравето, а не какво ще спечели или загуби общината", коментира тя. "Да си вярваме или да се убеждаваме, че само мярката зелен билет или само мярката миене на улици, или само мярката инкриминиране на горенето на отпадъци ще доведат бомбастични резултати и ще променят коренно картината, е наивно“, посочи Радева.

Тя обясни, че хората, които ползват градския транспорт, рядко се ориентират към еднократен билет. “Цената на годишната карта е 365 лева, тоест, закупувайки си годишна карта, пътуваме, условно казано, със зелен билет всеки ден”, препоръча общинският съветник.

Смяната на отоплителните инсталации е една от мерките на общината за справяне с мръсния въздух, но популярността все още е слаба. “20 хиляди печки могат да бъдат сменени. 20 хиляди домакинства могат да се възползват от тази мярка. В обявения период за кандидатстване не, а само за заявяване на намерения през пролетта на тази година, такова желание проявиха шест хиляди от домакинствата на територията на нашия град“, посочи Лорита Радева и информира, че се планира нова информационна кампания, включително с индивидуални срещи в районите, които се отопляват компактно на твърдо гориво.

Тя е убедена в предимството на тези инсталации, но поясни, че в хората има страхове, които трябва да се опровергаят, че енергийното подпомагане, което досега е осъществявано с дърва и въглища, след промяната на системата за отопление вече няма да се дължи.

Инсталацията за енергийно оползотворяване горивото от RDF няма да гори отпадъци", категорична е Лорита Радева. "Какво значи това? Че от нея са отделени всички рециклируеми отпадъци, тоест процента на онова, което най-силно притеснява хората – горенето на пластмасата, на лепила, на материали, които замърсяват въздуха на града във висок процент, е отделено. Самата инсталация е с четиристепенна система на очистка на изгорелите и отработените газове. Съвсем различно е от това да гориш отпадък“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Да споделя и аз моето наблюдение: по-по-оня ден - зелен билет (аз с годишна карта, както и да е) - шофиорът на автобусът обяснява културно и подробно на пътничката: що е то зелен билет и как с него може да си джитка цял ден. Докато обяснява обаче - в насрещното на бул. Никола Мушанов - поредната воняща талига, впрегната в дръглив кон, и управлявана от отвратителен xъхpек - премина - натоварена до на 2 метра височина със стари черчевета, боядисани в бяло и най-отгоре - 2-3 палета, вероятно крадени, боядисани със свежа зелена боя.Та искам да попитам тая кокошка - лорита - колко хора - нормални данъкоплатци, трябва да слязат от автомобилите и да се качат на градския транспорт, за да неутрализират вредите от изгарянето само на "стоката", натоварена на тая талига... щото видях още няколко? Докога общината и ушевите ще си затварят очите пред тоя дивашки "транспорт" благодарение на който *** стигат до незаконните свърталища и кюмбетата в тях? Да не говорим, че вече обикалят и по най-натоварените булеварди, затруднявайки и без това натоварения трафик и създавайки опасност от злополуки !!!Ама Кхаов право казва тука - щом позволихме същите тия хъхpeци да ни преизберат отвратителната фъндъкова, значи си я харесваме - харесваме и отровения въздух, и гнъсните незаконни развъдници и вонящите талиги и всички останали етнокултурни прелести на хелекторатът и !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 4 години
и да добавя, в петък трафика по околовръсното беше абсолютно същия като в четвъртък, сряда, вторник и тнт... тоест никой не е сменил колата с рейса, само тия които ползват рейса имаха промоция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 4 години
да и аз бях втрещен оня ден като видях в студа да мият улиците .... едните опесъчават, другите мият и правят поледица ! ... но все пак си е избрахме преди два месеца, значи сме доволни от работата й!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още