IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли човек да има частен самолет, ако го е грижа за околната среда?

По-младите поколения оказват натиск върху своите заможни родители, баби и дядовци, обмисляйки своя принос към глобалното затопляне

18:02 | 26.12.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За много хора частните самолети са екстравагантност. Но за заетите мениджъри и известните личности самолетите, които спестяват време, осигуряват удобство и допълнителна сигурност, са повече от необходимост, посочва Bloomberg TV Bulgaria.

Напоследък обаче те идват с допълнителни разходи: екологичната отговорност. По-младите поколения оказват натиск върху своите заможни родители, баби и дядовци, обмисляйки своя принос към глобалното затопляне, казва Дарън Келанд, служител в компанията за финансови услуги Hawksford. Той припомня, че дъщерята на един клиент не позволила на баща си да закупи частен самолет, без той да има план за компенсиране на вредните емисии.

Но пътуващият елит не е единственият, който изпитва вина. Протестите срещу климатичните промени, както и добиващото популярност движение срещу въздействието на изкопаемите горива върху околната среда, карат много от пътниците да се срамуват от избора си да пътуват със самолет. 

„Не мога да се сетя за човек, който не се интересува от околната среда“, споделя Стийв Варсано, собственик на бизнес за частни самолети в Лондон. Той е на мнение, че обществото иска да допринесе за решаването на този проблем. Според Варсано клиентите се интересуват по какъв начин могат да намалят вредните емисии от полетите. В същото време индустрията тества авиационни горива с по-ниски нива на въглерод, което би довело до положително въздействие, ако такива самолети започнат да се използват масово.

Да кажем, че вие сте собственик на частен самолет и искате да намалите въглеродния отпечатък, който се отделя от него. Нека разгледаме как точно би могло да стане това:

Помагат ли пътническите полети на планетата?

Авиационната индустрия е отговорна за около 2% от емисиите на парникови газове, показват данни на ООН. Частното пътуване с въздушен транспорт представлява една малка част, но въглеродният отпечатък би бил по-нисък, ако летите с пътнически полет. Според компанията за чартърни самолети Victor частният самолет излъчва до 20 пъти повече въглеродни емисии на пътна миля спрямо пътническите самолети. Но независимо как лети човек, той допринася за изменението на климата.

„Първото усилие е да се намалят максимално емисиите“, казва Сара Льогерс, директор на Gold Standard, независима компания за проекти, насочени към намаляването на въглеродния отпечатък. Тя допълва, че какъвто и да е отпечатъкът от вредни емисии за всеки човек, то той трябва да поеме отговорност за него.

Как мога да компенсирам за вредните емисии, които отделям?

Ако имате парите, най-лесният начин е да платите за въглеродни кредити. За да сте сигурни, че инвестирате в проект, който наистина би помогнал на планетата, е нужно да търсите кредити от групи, които биват подкрепяни от утвърдени неправителствени организации. Компанията Gold Standard, създадена благодарение на WWS и други неправителствени организации, е издала над 100 млн. въглеродни кредита от около 700 проекта по целия свят. Можете да компенсирате тон въглерод, като дарите 18 долара за възстановяване на горите в Източен Тимор или да дадете 15 долара на програма, осигуряваща на жени в Северен Дарфур печки, които икономисват гориво.

Още за начините за по-екологично летене със самолет може да откриете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 25
ing5rov
преди 4 години
със слънчеви панели , нали ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
Частните самолети не са чак толкова много и не пътуват нонстоп като тези в комерсиалните авиолинии, които са и най-големите замърсители. Но ако представителите на елита се чувстват гузни и искат да дадат пример на простолюдието, нищо не им пречи да пътуват и в икономична класа. Или да си купят електрически самолети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още