IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо отново трябва да треперим за бежанската сделка с Турция?

Страната не може да се справи със задаваща се нова вълна от сирийски бежанци, които бягат от ожесточените боеве в Идлиб, твърди Ердоган

08:44 | 30.12.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цивилното население продължава да се изнася от&nbsp;Идлиб. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Цивилното население продължава да се изнася от Идлиб. Снимка: Ройтерс

Идлиб е под обстрел. От седмици наред се водят ожесточени боеве за сирийския регион - последният бастион на джихадистките бунтовници. Артилерийските изстрели, ракетите и бомбите, пуснати от въздуха, унищожиха големи части от селищата в района. С оглед на продължаващото настъпление на сирийските и руските войски, сирийско-американската медицинска асоциация затвори две големи болници.

Освен това, както заяви за Deutsche Welle говорител на организацията Medico International, през последните седмици умишлено са били атакувани около 100 болници. При тези обстоятелства все повече хора са принудени да избягат - по данни на неправителствената организация  Response Coordination Group от ноември насам около 217 000 души са напуснали домовете си.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че се задава нова вълна бежанци от Сирия. Както през 2015 г. , очаква се скоро голям брой сирийци да се отправят към Европа. Заради бомбардировките над 80 000 души са били принудени да напуснат сирийската провинция Идлиб и вече са на път към турската граница. Ердоган съобщи, че този път страната му няма да е в състояние да поеме този огромен наплив. "Негативният ефект от натиска, който изпитваме, ще бъде почувстван от всички европейски страни, особено от Гърция", заяви Ердоган.

Очевидно като реакция на това германският Süddeutsche Zeitung съобщава, че канцлерът Ангела Меркел възнамерява да посети Турция идния месец. Засега обаче няма официално потвърждение от федералното правителство. Ако това пътуване се осъществи, Меркел ще настоява пред Ердоган да запази условията по споразумението за бежанците, което ЕС и Турция сключиха през март 2016 г., припомня Керстин Книп за DW.

Ердоган иска предоговаряне на споразумението

Споразумението предвижда Турция да осуетява опитите на бежанците с помощта на каналджии да се придвижат от сирийска територия към гръцките острови. В замяна на това ЕС обеща да предостави 6 милиарда евро до 2018 г. за подобряване на условията на живот на бежанците в Турция. Освен това Турция се задължава да връща обратно лицата, които не получат право на убежище. Срещу всеки депортиран в Турция бежанец страните от ЕС се задължават да приемат по един сирийски бежанец директно от Турция. ЕС заяви също така, че е готов да преговаря със страната за премахването на визовите изисквания за турските граждани и приемането на Турция в ЕС.

Турция настоява за предоговаряне на Споразумението с оглед на задаващата се нова вълна от бежанци. Още през лятото Ердоган се закани, че ще отвори вратите към Европа, ако не получи от повече подкрепа в грижите за бежанците, живеещи в страната. До този момент Турция е подслонила около 3,6 милиона сирийски бежанци.

При посещението си в Турция и Гърция в началото на октомври  германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер беше запознат с новите искания на Анкара. Те се свеждат до следното: повече пари за издръжката на нарастващия брой бежанци, облекчаване на визовите условия за турските граждани, напредък в разширяването на митническия съюз и помощ при изграждането на зона за сигурност на сирийска територия.

Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Идеята не е да водиш живот в лагер, а да изчакаш там, докато войната отмине. След това би трябвало да се върнеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
Защото Мит1 живота в лагер не е живот, а заточение. Какво можеш да постигнеш там?А иначе ing5rov пак кара по опорките на Москва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
ing5rov
преди 4 години
целта не е да се спират , приятелю ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
Mit1
преди 4 години
Някой може ли да ми обясни защо не се изградят големи лагери на определени места в Сирия, където войната е далече и там да се спират и водят бежанците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 7
ing5rov
преди 4 години
какви ше ги къдри бабиерата в Турция ?! Тя отдавна трябваше да е в затвора за престъпните си решения спрамо гражданите на ЕС !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още