IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите не пречат на най-богатите руснаци да стават още по-богати

За годината най-богатите 23-ма в страната са прибавили към състоянието си общо над 52 млрд. долара

10:02 | 30.12.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Владимир Потанин.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Владимир Потанин. Снимка: Архив Ройтерс

2019 г. се оказва много добра за най-богатите руснаци, при това - независимо от заплахата за нови санкции срещу страната.

Най-заможните 23-ма руснаци в списъка с милиардери Bloomberg Billionaires Index са прибавили общо 52,9 млрд. долара към състоянието си през 2019 г. – най-много от четири години насам, успявайки да се възстановят от спада през предходната година.

Най-голямо увеличение в богатството отчита 58-годишният металургичен магнат Владимир Потанин, който е забогатял с 8,5 млрд. долара.

Валутите, акциите и облигациите всички имаха добра година на фона на намаляването на лихвените проценти от страна на централните банки начело с Федералния резерв на САЩ. Но руския фондов пазар, въпреки ограниченията, бе най-добре представилият се на международно ниво на база възвръщаемост в долари, а руската рубла е втората най-добре представяща се на валутните азари.

Потанин, който е и най-богатият човек в Русия, получава по-голяма част от състоянието си от компанията „Норникель“ – най-големият производител на преработен никел в света.

През отиващата си година Вагит Алекперов забогатява с нови 6,2 млрд. долара. С това председателят на „Лукойл“ вече притежава състояние от общо 22,3 млрд. долара.

След тях се нареждат енергийните магнати Леонид Михелсон и Генадий Тимченко, които са начело на най-големия производител в Русия на втечнен природен газ „Новатек“.

Ръстовете са факт въпреки подновените заплахи за увеличаване на американските санкции. Комисията по международни отношения в Сената на САЩ одобри миналия месец законопроект за намеса на Русия в президентските избори през 2016 г. Все още обаче не е сигурно дали мерките ще бъдат подложени на гласуване в самия Сенат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 4 години
а ти се измъкни от американския аспух , дето си до кръста вътре , па излез да видиш реалността ... лакейче !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
mavericos4
преди 4 години
Шуреят на Путин, готвачът на Путин, балдъзата на Путин, треньорът на Путин и *** от Павликени ;D диктатурата криви пазара, руснаците обедняват, но за сметка на приближената олигархия до властта, както е във всяка африканска диктатура, но руската е по-гадна, защото съсипва територии, които наистина биха могли да дадат много на руснаците в перспектива и все по-далечно бъдеще. Иначе чета на родните измити сърпоглави чутури като тоя ing5rov, с подони манерки е пълни и из фейса, те са просто закърмени и дългосрочно промивани с робско мислене и слугуване към "великата" Русия. Опорката им е Сорос, Ротшийлд и все някой друг, но е и тоя дето те е трепал след 1944-та в безбожни мащаби, дето днес ти продава най-скъп газ, но иначе братя :D Слава богу, че сме в НАТО и ЕС, та поне да видим свят, а не казашко-съветският режим и измитите му манерки в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 4 години
по-интересно ше е кога и дали , блумбъргови ше публикуват състоянието на ротшилд и рокфелер например ... щото руснаците са кокошкари в сравнение с тия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още