IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни: Трябва да действаме по-бързo по въпросите за изменението на климата

Въпросът сега е дали ще прекараме още едно десетилетие, правейки достойни, но недостатъчни неща ... или ще постигнем целта от 1,5 градуса много бързо

16:04 | 30.12.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Карни, управител на АЦБ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марк Карни, управител на АЦБ. Снимка: Ройтерс

„Финансовите институции не са достатъчно бързи усилията си да намалят инвестициите в изкопаеми горива, а това забавяне може да доведе до рязко повишаване на глобалните температури“, заяви управителят на Английската централна банка Марк Карни, цитиран от Ройтерс.

Карни, който ще бъде назначен на поста специален пратеник на Организацията на обединените нации по въпросите за изменението на климата, след като се оттегли от ръководството на централната банка през следващата година, каза за радио BBC, че глобалното затопляне може да направи активите на много финансови компании безполезни.

Управителят на АЦБ цитира анализ, който показва, че дейността на някои компании води до глобално затопляне от 3,7 до 3,8 градуса по Целзий. В сравнение с това целта заложена в Парижкото споразумение за изменението на климата възлиза на едва 1,5 градуса.

"Въпросът сега е дали ще прекараме още едно десетилетие, правейки достойни, но недостатъчни неща ... или ще постигнем целта от 1,5 градуса много бързо", каза Карни.

Той поясни, че финансовият сектор е постигнал голям напредък в разкриването на рисковете за активите от изменението на климата, но предупреди, че напредъкът не е достатъчно бърз.

„За да успеем, трябва да имаме споделено разбиране за това какво е необходимо. Разумно е да се проведат дебати за границата, до която спира ролята на държавата и каква е ролята на пазарите “, каза Карни и добави, че е нужна смесица от публични инвестиции задвижвани от финансовите пазари поради тяхната сила да отразяват преценките за бъдещата стойност на активите в свят, засегнат от изменението на климата.

По-рано този месец от Английската централна банка заявиха, че най-големите банки и застрахователи на Великобритания трябва да бъдат тествани заедно за първи път през 2021 г., за да бъдат преценени потенциалните финансови щети върху техния бизнес от изменението на климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
и кух ... кво да му точа ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 4 години
факт... майстор си, точиш до последната капка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
верно ... по празен от твоя нема ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 4 години
защо, какво ново ще ти каже на теб ? Бъркал си в джоба ми, усещал си го !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
Карни да вземе да каже , как по точно обикновеният човек ше усети по джоба си борбата с промените на климата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още