IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Шокиращият обем на пожарите в Австралия

Опустошителните калифорнийски пожари през 2018 г. и миналогодишните в тропическите гори на Амазония бяха много по-малки

17:47 | 06.01.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Опустошителните калифорнийски пожари през 2018 г. и миналогодишните в тропическите гори на Амазония попаднаха в международната преса и шокираха света, но по отношение на размерите си са далеч по-малки от настоящата криза в Австралия, където досега са изгорени приблизително 12 милиона декара. Пожарите в отдалечени части на северна Русия изгориха 6,7 милиона декара през миналата година, но повечето региони бяха слабо населени и няма съобщения за жертви.



Докато пожарите в Калифорния през 2018 г. отдавна са загасени, а тези в Амазония поне са редуцирани, Австралия е едва в средата на пожарния си сезон. Очаква се продължаващата горещина и суша да разпалят допълнително пламъците. Тази седмица шокиращи снимки на ярко оранжево небе в Куинсланд и пламъци, прокрадващи се из градовете, привлякоха вниманието на света.

Горските пожари се увеличиха на фона на гореща вълна, заради която Австралия отчете най-горещия си ден и едновременно с това най-сухата пролет, според The New York Times. Нов Южен Уелс беше засегнат несъразмерно, потапяйки Сидни в тъмен дим в средата на декември. Около 10 от 12-те милиона изгорени декара са разположени в щата.

Подобни горски пожари се случват често в Австралия, като в някои години нанасят по-сериозни разрушения от други. Учените прогнозират, че заради изменението на климата пожарите ще станат по-чести и по-тежки, когато се случат. 

Още графики на деня може да откриете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
Mit1
преди 4 години
Ако трябва да разкарат стара гора, могат да я изсекат и използват за нещо полезно. Не е нужно да се случват масови пожари. Това, че нещо е естествено, ИЗОБЩО не значи, че е правилно, добро, полезно за планетата, хората, животните и т.н. Не може с лека ръка да се крием зад думите - естествено било и хайде..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Не, тези пожари не са нещо невиждано или уникално. Всъщност, пожарите там са природна даденост, неизменна част от живота. Например на сайта на Forest Fire Management Victoria (3% от площта на Австралия) има изброени десетки епизоди на пожари от средата на 19-ти век до днес, които са оставили значима следа. Пожарите през 1851 г. покрили 5 милиона хектара или 25% от днешния щат Виктория, избили милиони глави ***, загинали 12 души. През 1939 г. при подобни обстоятелства загинали 71, а през 2009 г. 173 души. И всичко това само в този миниатюрен за австралийските мащаби щат!Пожарите са напълно нормално, даже жизненоважно събитие за австралийските степи, гори и много други екосистеми. Колкото и разрушително и страшно да ни изглежда, това е най-ефективният механизъм за подмладяване на природата там. Аборигените ги използвали хиляди години, за да се грижат за земята. Чрез тях те поддържали обхвата и растежа на тревистата степ, не допускали храсталаците да ги превземат и в същото време ограничавали натрупването на гориво, така че да минимизират риска от огромни неконтролируеми пожари. Трудно е да си го представим, но пожарите са толкова естествена част от природата на Австралия, че даже някои видове птици умишлено ги разпалват и разпространяват, за да могат да се тъпчат с жертвите им. Практики, които дълго време потискат и ограничават пожарите в дългосрочен план водят до внезапната поява на гигантски пожари. Точно това се случва, когато храсталаците превземат степта или гората остарее и се натрупа голямо количество мъртва дървесина и гниещи листа. В периоди на засушаване, тя се превръща в буре с барут. И тогава овладяването на пожарите става изключително трудно. Интересно е да се отбележи, че професионалистите и службите, отговорни за превенцията, държат изключително много на предписаните пожари, които са практика там от аборигенски времена. Но все по-честите протести и политическата сила на природозащитници с добри намерения им пречат да си вършат работата. И резултатите са видими днес. Да, пожарите в Австралия са ужасяваща трагедия. Не, те не са уникални и каквото и да се прави, ще се случват отново и в бъдеще. Да, хората носят вина за мащаба им. Не, тази вина не е свързана с въглеродните емисии, които стоят зад енергийната система, осигуряваща ни съвременния стандарт на живот. Нещо повече, точно тази енергия ни дава възможност да се борим с пожарите и да спасяваме хора и животни, които в миналото биха били обречени. Просто погледнете внимателно техниката, джиповете, камионите, хеликоптерите, корабите и самолетите в репортажите и се замислете как е направено всичко и какво го движи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още