IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовата сделка между Русия и Украйна - благодат за Москва

ЕС може и да говори за диверсификация на своите доставчици, но Путин разбира по-добре енергийния пазар

10:40 | 07.01.20 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Частичното възстановяване на отношенията между Русия и Украйна през последните няколко седмици няма да прекрати конфликта в източна Украйна или да накара Русия да върне анексирания Крим. Но в енергийно отношение сделката, договорена миналата седмица, е важна и за двете страни и е потенциално значителен успех за руския президент Владимир Путин, пише енергийният коментатор на Financial Times Ник Бътлър.

Споразумението включва нов петгодишен договор за газ, който ще се търгува между Русия и Централна Европа по съществуващите тръбопроводи, минаващи през Украйна. Включените обеми започват от 65 млрд. куб. м през 2020 г. и след това спадат до 40 млрд. годишно. Перспективата за по-нататъшна сделка остава отворена. Транзитните такси не бяха оповестени, но се говори, че са по-високи от сегашните. Като се има предвид, че те осигуряват 5 на сто от националния бюджет на Украйна, това е значителна победа за президента Володимир Зеленски.

В замяна Украйна оттегля исковете си на стойност 12,2 милиарда долара, които предяви пред международни съдилища срещу руския газов монополист "Газпром" заради предишни неизпълнения на договорените условия. Държавната украинската компания "Нафтогаз" ще запази 2,9 млрд. долара, които вече ѝ бяха присъдени от арбитраж в Швеция. 

Директните покупки на газ от Русия за Украйна бяха преустановени през 2015 г., като Украйна се принуди да купува газ от европейския пазар. Споразумението не потвърждава, че те ще бъдат възобновени. Но много анализатори вярват, че това ще стане и че са договорени нови тарифни нива. Преди няколко седмици се заговори, че Русия е готова да продава 15 млрд. куб. м газ годишно на Украйна, а Путин бе цитиран да казва, че предлага отстъпка от 20-25 на сто.

Като цяло тези стъпки вероятно представляват най-добрия възможен резултат. Украйна няма голяма сила във взаимоотношенията със своя мощен съсед и при положение, че Франция и Германия настояват за договорно уреждане на въпроса, по-добри условия бяха малко вероятни.

Размяната на пленници в края на декември потвърждава, че и двете страни имат интерес от  стабилизиране на отношенията. Зеленски успя поне в отстояването независимостта на Украйна - състояние на нещата, считано от мнозина в Русия като принципно нежелателно. Той без съмнение ще иска да надгради това чрез постоянни усилия за асоцииране с ЕС.

В енергийно отношение обаче балансът на настоящото споразумение облагодетелства Москва. Руският газ ще продължава да тече до Европа през Украйна, докато новият газопровод Северен поток 2, който достига през Балтика северното крайбрежие на Германия, е почти завършен и ограничен само от санкциите на Конгреса на САЩ.

Затоплянето между Русия и Украйна ще затрудни поддържането на санкциите на фона на силна съпротива от германското правителство. Канцлерът Ангела Меркел ги определи като неприемливо „екстратериториални“. Шансовете газ да потече към Европа през Северен поток 2 в рамките на следващите 12 месеца със сигурност са се подобрили.

Ако това се случи, Русия ще има алтернативни тръби, по които да снабдява европейския пазар на газ - едната до Централна Европа през Украйна, а другата - до Северна Европа през съществуващите тръби и през Северен поток 2. При ниските разходи за добив и транзит, Газпром ще бъде в състояние да завземе нарастващ дял на пазар, който в най-добрия случай е статичен по отношение на общите обеми и според някои прогнози е напът да се свие през следващите 20 години.

Това ще направи много трудно за потенциалните алтернативи - например втечнения природен газ от САЩ - да се конкурират ценово. ЕС може и да говори за диверсификация на своите доставчици, но Путин разбира по-добре енергийния пазар. Държейки ключовите инфраструктурни активи, Русия си гарантира важен източник на експортни приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 2 rate down comment 0
v_tin
преди 4 години
https://***.billa.ru/akcii-i-skidki заповядай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
що бе Лапников , ти какво ше ни препоръчаш ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ааа, гласове.ком, един изключително "надежден" сайт, заедно с епицентър и бултаймс! Браво, колко достоверно! Като пуснат само тръбата към Александруполис да няма МЯУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Копейник, веднага доказвам:https://***.gazeta-unp.ru/articles/52411-mrot-s-1-yanvarya-2020-goda-v-rossii12130 рубли минимална заплата от 2020, което са 339, 64 лв. с увеличението. Средняя зарплата в России в 2018-2019 годах равна сумме в 36тыс. рублей.https://visasam.ru/russia/rabotavrf/zarplaty-v-rossii.htmlИли казано по друг начин, 1008 лв. средна заплата. Айде сега отвори сайта на НОИ и виж колко е в България. Хаха, кофти, а?! И да ти кажа, в Расия само енергоносителите са по-евтини, всичко останало е по-скъпо от България, ако беше ходил, вместо да се плюнчиш по форумите, щеше да знаеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 3
v_tin
преди 4 години
На печелившите честитоhttp://glasove.com/categories/komentari/news/lng-ne-uspya-da-se-nalozhi-i-revolyuciyata-se-otmenya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 14 rate down comment 3
panther
преди 4 години
Ами да, трудно се намира по-конкретна информация. Защото това $2-3млрд не е конкретна но такива цифри се намират.Количествата баха различни - да. Какво значение има това? И за другото също си прав. Преди 2014 руснаците субсидираха цената на газта за Украйна. Сега не я субсидират.Т.е. сега Украйна ще получава може би под половината от сумата която е получавала до сега. И ще плаща газта по-скъпо (защото вече не е субсидирана).Теб това изглежда те забавлява. За украинците се съмнявам да са толкова щастливи.Мисля че с теб си говорихме под една тема за цената на газта в Украйна за домакинства.4 ПЪТИ увеличение (в долари, че в гривни беше страшно) от 2014 до 2019. Пей сърце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 9
khao
преди 4 години
трудно се намира, но ти знаеш ! :) ... а като даваха по 2-3, за същото ли транзитирано количество говорим ? и като даваха, случайно дали не субсидираха цената за Украйна, заради тяхната кукла дето беше на влсат там ....или викаш и тая информация се намира трудно и за това няма да е коментираме :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 6
panther
преди 4 години
Трансфера на газта е докарвал на украинците до $2-3млрд на година. Малко трудно се намира подробно инфо, но такива цифри се срещат. Сега по $1.42025...1.4 не е толкова голяма сума, ние ги дадохме за 8 самолета, дето ще дойдат 2023. Евентуално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 12
khao
преди 4 години
ако мога д аперифразирам: кученцата си лаят - газта си върви.---ама на цена 5 х 1,4 млрд. = 7млрд. ...богатия, паце! Мятата пари като пенсионер през тераса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 10
panther
преди 4 години
Или накратко - американците се постараха по най ков.ренски начин да спрат СП2 в последния възможен момент.Русия за купи за $1.4 млрд годишно 5 години отсрочка, така че може да се размотават с газопровода колкото си искат. Същевременно ще позатворят устата на украинци, поляци и разни други лайкучки временно.Макар че... ако мога д аперифразирам: кученцата си лаят - газта си върви. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още